3 października 2013

Luby gotuje. Zapiekanka z makaronu i kalafiora. Sałatka z cykorii z boskim dressingiem. Korzenne zapiekane śliwki z lodami.




Bardzo na czasie. Pogoda sprzyja sycącym zapiekankom, a i korzenne śliwki są bardzo na miejscu o tej porze roku. Jamie połączył w tej zapiekance dwa klasyki anglosaskie - macaroni cheese (makaron krótkie rureczki zapiekane z serem) i cauliflower cheese (kalafior zapiekany z serem) i całkiem dobrze to wyszło. Raczej z kategorii comfort food, niż wyrafinowane, ale jesienią tego mi trzeba. Do tego chrupiąca cykoria i absolutnie cudowny dressing, który będę na pewno wykorzystywać do innych sałatek. 


Składniki na 4 porcje.

Zapiekanka z makaronu i kalafiora 

8 plastrów pancetty (włoskiego, wędzonego boczku, super cienko krojonego)
1 duża główka kalafiora 
500g makaronu krótkiego (w oryginale i u nas macaroni)
250g dojrzałego Cheddara 
kilka kromek dobrej jakości chleba (u nas kilka kromek czerstwej bagietki na zakwasie)
kilka gałązek świeżego rozmarynu 
2 ząbki czosnku 
250g crème fraîche (kwaśnej, tłustej, gęstej śmietany 30-45% tłuszczu)
parmezan - do posypania 

Sałatka z cykorii z boskim zielonym dressingiem 

2 cykorie białe
2 cykorie fioletowe (pominięte - nie było w sklepach i na targu)
mała garść świeżej bazylii 
1 ząbek czosnku 
15g sardeli z puszki (anchois)
1 łyżeczka musztardy Dijon 
1 łyżki jogurtu naturalnego 
3 łyżki octu czerwonego winnego 
mała garść marynowanych kaparów, odsączonych z zalewy 

Dodatkowo 

oliwa
oliwa extra virgin 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 

Zapiekane korzenne śliwki z lodami waniliowymi 

18 dojrzałych śliwek, mogą być różne gatunki (albo inne owoce pestkowe - nektaryny, brzoskwinie, morele)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
2 czubate łyżki złocistego drobnego cukru 
1 pomarańcza 
1 kawałek kory cynamonowej 
chlust brandy (opcjonalnie, ale polecam!)
lody waniliowe 

Przygotować wszystkie składniki oraz sprzęt. Piekarnik nagrzać do 220C, napełnić i wstawić czajnik z wodą, do robota kuchennego dać nakładkę trącą na grube oczka oraz przygotować ostrze tnące. Pod ręką mieć dwa naczynia do zapiekania - jedno duże na makaron, drugie na śliwki, małą patelnię oraz blender. Przygotować też duży rondel - wystarczający, aby pomieścić makaron i kalafior. 

Plastry pancetty wyłożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego i wstawić na górną półkę piekarnika. Z kalafiora pozbyć się liści, odciąć twardy koniec a główkę podzielić na ćwiartki. Dodać do rondla, dosypać makaron i wlać świeżo zagotowaną wodę z czajnika, aby przykryła całość. Wstawić na duży ogień, dodać sól do smaku i zagotować. Gotować, aż makaron będzie półtwardy, z uchyloną pokrywką. 

Śliwki pokroić na pół i wypestkować. Ułożyć w drugim naczyniu żaroodpornym polać ekstraktem waniliowym i posypać cukrem. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z połowy pomarańczy, dodać do śliwek, przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do naczynia.  Dorzucić korę cynamonu złamaną na pół i chlusnąć brandy. Wstawić na dolną półkę piekarnika, po ok. 15 minutach powinny być dobre. 

W robocie kuchennym zetrzeć Cheddar i przełożyć go do miski. Założyć ostrze tnące i przełożyć do robota pancettę z piekarnika wraz z chlebem, igłami rozmarynu i chlustem oliwy. Miksować, aż powstanie masa grubych okruchów. 

Na dużą miskę położyć durszlak, aby przy odcedzaniu makaronu złapać nieco wody z jego gotowania. Odcedzić makaron z kalafiorem i przełożyć do naczynia po pieczeniu pancetty. Dodać 400ml wody z odcedzania makaronu. Wstawić na mały ogień. Wcisnąć 2 ząbki czosnku (nie ma potrzeby obierania, łupinka zostanie w wyciskarce), wmieszać śmietanę i starty Cheddar, delikatnie rozwalić kawałki kalafiora na mniejsze kęsy za pomocą szczypiec kuchennych czy ugniataczki do ziemniaków. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na górę rozłożyć warstwę chleba z pancettą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 8 minut. 

Śliwki powinny być już miękkie. Wyjąć je z piekarnika i odstawić na bok. Zająć się sałatką. 

Odciąć dolną część cykorii i rozdzielić je na liście. Rozłożyć na talerzu, na którym chcecie serwować sałatkę. Posypać kilkoma małymi listkami bazylii,  a patelnię wstawić na średni ogień. 

Pozostałe liście bazylii włożyć do blendera. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, sardele z odrobiną oleju z puszki, musztardę, jogurt naturalny, ocet i ok. 3 łyżki oliwy estra virgin. Dolać malutki chlust wody i zmiksować na gładki dressing. Przelać go do naczynia do serwowania - małej sosjerki, czy dzbanuszka.

Na gorącą patelnię dodać chlust oliwy i kapary. Smażyć przez kilka minut, aż będą chrupiące.  Posypać nimi przygotowaną cykorię i zabrać talerz wraz z dressingiem do stołu. 

Kiedy zapiekanka jest zarumieniona z góry zabrać ją do stołu i zetrzeć na górę nieco parmezanu, albo pozwolić ucztującym to zrobić na własne porcje. Serwować z sałatką. A na deser upieczone śliwki z kulkami lodów waniliowych, polane sokiem spod pieczenia owoców (ładnie prezentują się w niskich pękatych szklankach, ułożone warstwami).

6 komentarzy:

  1. Zielony dressing najbardziej mnie zaintrygował - ze względu na kolor głównie ;). Dobrze Ci z kucharzem w domu, co ;)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe przepisy. Zwłaszcza na tę porę roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten facet ma prawdziwy talent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne, ale te 400 ml wody to troche za duzo. U mnie wszystko plywalo :-/ moze chodzilo o 40 ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdze w ksiazce i dam znac!

      Usuń
    2. Nie, chodziło o 400ml. Sprawdzałam w książce, na stronach www, z lubym, ale i tak wiedziałam, że on podąża za przepisem słowo w słowo. Winą może być śmietana - to jedyne przychodzi mi do głowy. Użyłeś/użyłaś (proszę się podpisywać :( ) prawdziwej creme fraiche, abo przynajmniej bardzo tłustej kwaśnej śmietany? (30-45% tłuszczu)

      Usuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)