tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post1542070954834850175..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Pierożki jagnięce w anyżkowym rosoleKarolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-75827112408581535702013-01-27T18:26:07.644+00:002013-01-27T18:26:07.644+00:00Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa, pozdrawia...Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa, pozdrawiam ciepło! :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-50023254840249500282013-01-27T18:20:39.747+00:002013-01-27T18:20:39.747+00:00Absolutnie masz rację. :) Porozmawiaj z nim o nic...Absolutnie masz rację. :) Porozmawiaj z nim o nich koniecznie i zapisz, dla potomności. Perełki trzeba pielęgnować. Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-52632928735443182942013-01-27T18:19:50.326+00:002013-01-27T18:19:50.326+00:00Praktyka czyni mistrza. :) Praktyka czyni mistrza. :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-91527583259298668022013-01-27T18:19:33.770+00:002013-01-27T18:19:33.770+00:00Tak, byłam ostrożna z nazewnictwem, bo dużo czytał...Tak, byłam ostrożna z nazewnictwem, bo dużo czytałam o kołdunach i te mi po prostu na kołduny nie pasowały. Pozdrawiam również. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-43641592952631911692013-01-27T18:18:30.504+00:002013-01-27T18:18:30.504+00:00Rzeczywiście! Nazwy nie znałam, dziękuję, znowu na...Rzeczywiście! Nazwy nie znałam, dziękuję, znowu nauczyłam się czegoś nowego. :) <br /><br />Wiem, że Ty i rosół don't mix. ;)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-12631423038547803162013-01-27T18:17:24.865+00:002013-01-27T18:17:24.865+00:00Tak, anyżek robi różnicę. :) Ale rozumiem Cię - ki...Tak, anyżek robi różnicę. :) Ale rozumiem Cię - kiedyś uciekałam z krzykiem na sam widok. :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-61153942951875487432013-01-27T18:16:54.014+00:002013-01-27T18:16:54.014+00:00Witaj w moich skromnych progach. :)Witaj w moich skromnych progach. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-26217047723411595412013-01-27T18:14:20.325+00:002013-01-27T18:14:20.325+00:00Brzmi świetnie. :) Brzmi świetnie. :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-12550496406649725132013-01-27T18:13:57.266+00:002013-01-27T18:13:57.266+00:00Dziękuję za zwrócenie uwagi. :)Dziękuję za zwrócenie uwagi. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-60942530963350479322013-01-11T15:34:56.772+00:002013-01-11T15:34:56.772+00:00Jeśli chodzi o kołdny, to mój dziadek jest mistrze...Jeśli chodzi o kołdny, to mój dziadek jest mistrzem ich wspominania (pochodzi spod Wilna). Z tego, co pamiętam, to powinny być malutkie, takie na jeden kęs. Z mieloną surową wołowiną i odrobiną łoju, żeby były soczyste. Ale pewnie "co dom to obyczaj". Takie wspominał on, gotowane w rosole. Może kiedyś spróbuję przywrócić ten smak, może zdążę z nim o nich jeszcze pogadać. :)Nieśkahttps://www.blogger.com/profile/14713194383311322060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-21615169631078774332013-01-11T15:32:00.873+00:002013-01-11T15:32:00.873+00:00Czy ja się kiedyś nauczę tak dobrze sklejać pierog...Czy ja się kiedyś nauczę tak dobrze sklejać pierogi i żeby miały w środku tyle farszu, a nie odrobinę? Nieśkahttps://www.blogger.com/profile/14713194383311322060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-18911878436948378162013-01-11T10:31:30.142+00:002013-01-11T10:31:30.142+00:00Pierożki z pewnością są pyszne, ale dobrze że nazy...Pierożki z pewnością są pyszne, ale dobrze że nazywają się pierożkami a nie kołdunami, bo z tymi ostatnimi nie mają nic wspólnego. Kołduny są naszym domowym specjałem od kilku pokoleń i muszą być z surowego mięsa - najlepiej pół na pół polędwica wołowa i baranina z dodatkiem rosołu i czosnku. Ale to co je wyróżnia to sok który z nich wypływa po nagryzieniu - suche kołduny lub pęknięte to dyskwalifikacja. A sok bierze się z dodania łoju wołowego okołonerkowego. Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-90012416642547009392013-01-03T19:05:51.122+00:002013-01-03T19:05:51.122+00:00Rzadko jadam mięso, ale takie pierożki prawdopodob...Rzadko jadam mięso, ale takie pierożki prawdopodobnie by mnie do niego przekonały :)moniczkawkuchnihttps://www.blogger.com/profile/15607216922971188018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-59525581439391783782013-01-03T18:45:47.637+00:002013-01-03T18:45:47.637+00:00Uwielbiam opowieści o Twoich rzeźnikach! A jak any...Uwielbiam opowieści o Twoich rzeźnikach! A jak anyż, to by mi tu gdzieś jeszcze fenkuł pasował :). Ale, w komentarzach wspomniano o Włoszech, mi jednak ta potrawa kojarzy się jakoś tak bardziej na wschód, ew. południowy wschód - Bałkany może, albo i dalej (Iran...)? Zresztą zobacz np. http://en.wikipedia.org/wiki/Gondi_dumpling (czego to człowiek się może dowiedzieć kierowany ciekawością i skojarzeniami ;).<br />Osobiście najchętniej bym spałaszowała same pierożki, bez rosołu ;).ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-78714414775385537202013-01-03T13:30:20.368+00:002013-01-03T13:30:20.368+00:00Ale się rozmarzyłam teraz... :)Ale się rozmarzyłam teraz... :)Evihttps://www.blogger.com/profile/16841867740092246457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-85671381204143219152013-01-03T09:00:01.811+00:002013-01-03T09:00:01.811+00:00O, są! :) Bez anyżu dla mnie i będzie cudownie,cho...O, są! :) Bez anyżu dla mnie i będzie cudownie,choć domyślam się, że to anyż jest tu tym, co czyni rosól oryginalnym. Pierożki wyglądają pięknie, delikatne ciasto, przez które przebija nadzienie, dla mnie bomba.Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-29759717286713912312013-01-03T07:53:00.106+00:002013-01-03T07:53:00.106+00:00taka bardzo włoska potrawa, bo w mojej wsi w 1szy ...taka bardzo włoska potrawa, bo w mojej wsi w 1szy dzień świąt podaje się na obiad pierożki w rosole. Na ogół są to tortellini, ale też zdarzają się agnolotti. Nadzienie też mięsne, choć nie z jagnięciny...<br /><br />Twój przepis brzmi bosko, esencjonalny rosół z anyżkiem to świetny pomysł.<br /><br />Podoba mi się nowa strona graficzna Zmysłów.<br /><br />Do przepisu na pierogi wkradł się błąd: w akapicie poświęconemu robieniu pierogów powinno być o przesianiu mąki. Ale to tak na marginesie :Dmayahttps://www.blogger.com/profile/06000046859589462771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-22045096034308932002013-01-03T06:57:26.460+00:002013-01-03T06:57:26.460+00:00TAKI rosół z TAKIMI pierożkami to rozkosz dla podn...TAKI rosół z TAKIMI pierożkami to rozkosz dla podniebienia. PYSZNOŚCI!<br />Jestem u Ciebie chyba po raz pierwszy i...zostaję:-). Dołączam do grona podglądaczy:-)Droczilkahttps://www.blogger.com/profile/03906319922482027679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-72301170823782085882013-01-03T06:37:44.153+00:002013-01-03T06:37:44.153+00:00Boskie:-))! Ja pierożki z surowego mięsa podaję z ...Boskie:-))! Ja pierożki z surowego mięsa podaję z klarowną kwaśnicą, czyli rosół z dodatkiem soku z kapusty kiszonej - podpatrzyłam w knajpie łemkowskiej w Beskidach:-) Pozdrawiam serdecznie:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.com