tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post2038464354579040106..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Kawał mięcha czyli przerywnik od warzywKarolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-77572625408719143342012-03-15T12:13:24.808+00:002012-03-15T12:13:24.808+00:00Olko, ciesze sie. :)
Maggie, dziekuje! :) Wszak s...Olko, ciesze sie. :)<br /><br />Maggie, dziekuje! :) Wszak szlifowalam nieco sztuke kucharska w poodbnym lokalu. :) Ja nigdy nie jadlam pork cracklings z paczki, kupnych, zawsze takie przy okazji Sunday roast i te ostatnie bardzo lubie. Ale nie pozwalam sobie za czesto... <br /><br />Aniu, wiem, ze ona sa popularne poza Yorks, zreszta swiadczy o tym ilosc mrozonych w supermarketach na terenie calego kraju. :) Wierze, ze Twoj M robi pyszne, wszak jest tubylcem wychowanym na takim jedzeniu! :) <br /><br />Szalony, wiem, wiem, zasmazka, zaklepka, czy jak Ty to nazywasz. :) No, po prostu - mi sie nie chce! :) Dlatego Ty to musiales zrobic u mnie w kuchni. :D <br /><br />Ewelina, a dlaczego? :) (szczegolnie, ze Ty wieprzowiny nie jadasz, dobrze pamietam?).<br /><br />Rafale, nie wiem dlaczego, ale konsystencja tego tluszczu po prostu mi nie odpowiada. Nie lubie go czuc na jezyku, brrr... Nie gardze tluszczem, bo wiem, jak potrzebny jest do kawalka soczystego miesa, ale raczej go nie jem (w przypadku takiego z pieczeni, czy golonki). Co innego taka skora. ;) A knedel, ohc knedel. Dasz wiare, ze ja ciagle go nie zrobilam? Musi to byc kolejny demon do zwalczenia. ;) (oczywicie z Twojego przepisu) <br /><br />Ptasiu, historia z Earl Grey przednia. Pamietam, ze wiele osob, ktore znam po latach czarnej kulinarnie komuny i braku dostepu do roznych towarow wzdrygaly sie nad filizanka dobrej Earl Grey, bo "nie lubia w jedzeniu perfum". Ale to tez jest kwestia gustu, nie wszystkim ta herbata odpowiada. :) Niektorzy po prostu nie byly przyzwyczajeni... Ja odkrylam ostatnio z aromatem rozy - love it or hate it. Ja akurat lubie. :)<br />Sosow nigdy nie gotowalam bardzo dlugo, do duzej redukcji, troche obawialam sie, ze smak bedzie zbyt intensywny i to bedzie tlumilo inne czesci dania. Ale kiedys sprobuje zrobic taka emulsje. ;)<br /><br />Dziekuje Wam za komentarze, pozdrawiam cieplo!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-11802786343887870212012-03-15T09:43:43.505+00:002012-03-15T09:43:43.505+00:00Anegdota bardzo ładna :) Przypomniało mi się, jak ...Anegdota bardzo ładna :) Przypomniało mi się, jak moja Mama wieki temu (w latach 80-tych chyba jeszcze) poczęstowała sąsiada herbatą z dodatkiem Earl Grey. Siedział i siedział nad filiżanką, w końcu się spytał, czy coś nie jest nie tak z tym naparem, chyba coś niedokładnie płyn do naczyń wypłukany np.?<br />A sosy zredukowane z pieczenia uwielbiam, i lubię je jednak możliwie długo gotować, by zagęścić - i esencjonalne, i takie syropowe, pyszne.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-25750213908944139422012-03-14T10:23:36.611+00:002012-03-14T10:23:36.611+00:00No to jestem :0)
Porządny kawałek pieczonej świnin...No to jestem :0)<br />Porządny kawałek pieczonej świniny z sosikiem, to jest to! Tylko po co tłuszcz wyrzucałaś? Ja bym zjadł i się oblizał. Wiem, wiem, nie namawiam, nie zachęcam, bo to bardzo niezdrowe i mało kto poza tym lubi, ale dla mnie to gratka nie lada. Kiedy robię golonkę sam zjadam prawie cały tłuszcz ze skórą. Dlatego, wiedziony rozsądkiem robię bardzo rzadko :0)<br />A co dodatków do pieczonej wieprzowiny, to u mnie rządzi semmelknoedel, porządny, z mnóstwem zielonej pietruszki i szczypiorku. Spróbuj kiedy :0)<br />Pozdrawiam, Rafał.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-74085005943065994572012-03-13T20:02:52.625+00:002012-03-13T20:02:52.625+00:00Zdecydowanie wolę u Ciebie kawał mięcha niż misę w...Zdecydowanie wolę u Ciebie kawał mięcha niż misę warzyw :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-75653261615550821482012-03-13T14:44:58.959+00:002012-03-13T14:44:58.959+00:00A ja akurat warzywami muszę odpocząć od mięsa.
Co...A ja akurat warzywami muszę odpocząć od mięsa.<br /><br />Co do sosu pieczeniowego, to kilka drobnostek bym inaczej wykonał, ale jeśli uważnie patrzyłaś, to wiesz co. ;o)Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-54235702981777456202012-03-13T12:15:43.141+00:002012-03-13T12:15:43.141+00:00Mój M robi pyszny Sunday Roast. Yorkshire puddings...Mój M robi pyszny Sunday Roast. Yorkshire puddings są tak dobre, że emigrowały na południe;-) - u nas też się je często podaje, w USA zaś znana jest ich odmiana (popovers). Anegdotka przednia:-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-4821101386582995372012-03-13T11:02:19.985+00:002012-03-13T11:02:19.985+00:00Choc wiem, ze sa niezdrowe, mam slabosc do pork cr...Choc wiem, ze sa niezdrowe, mam slabosc do pork cracklings :) Twoja pieczen wyglada rownie dobrze jak to, co serwuje sie w najlepszych gastropubach!Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-1573300364935182022012-03-13T10:21:10.873+00:002012-03-13T10:21:10.873+00:00Podoba mi się taka pieczeń wieprzowa :)Podoba mi się taka pieczeń wieprzowa :)Olkahttps://www.blogger.com/profile/02418334239971007261noreply@blogger.com