tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post4589583187755142224..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Komu fajkę? Komu dym? (albo kurczaka)Karolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-17409267077841051922014-01-09T22:49:30.290+00:002014-01-09T22:49:30.290+00:00to jest Mixtura receptura :D Tunezja z Maroko.... ...to jest Mixtura receptura :D Tunezja z Maroko.... Cynamon i cytryna to maroko<br />daktyla i Harissa to Tunezja ;)<br /><br />fajny i ciekawyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-56053501502858482622011-10-26T07:06:29.965+01:002011-10-26T07:06:29.965+01:00Już mi ślinka leci... Wspaniałe danie na świąteczn...Już mi ślinka leci... Wspaniałe danie na świąteczny stół. Przygotowanie tego specjału niełatwe, ale podejmę wyzwanie!<br />PozdrawiamAndrzej - Art Klaterhttps://www.blogger.com/profile/04606772696577264791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-22101777308282679812011-10-24T16:11:57.341+01:002011-10-24T16:11:57.341+01:00Tak, Ptasiu, daktyle sie rozpadaja. Zostaje slodki...Tak, Ptasiu, daktyle sie rozpadaja. Zostaje slodki posmak i jakiej tam flaczki, ale sa malo wyraziste. ;) Ja tez w zaroodpornych w piekanriku trzaskam tego typu dania. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-30790920637033759972011-10-22T09:54:39.660+01:002011-10-22T09:54:39.660+01:00No tak, daktyle się rozciapują, prawda? Pomidorki ...No tak, daktyle się rozciapują, prawda? Pomidorki wzięłam za czereśnie na zdjęciu ;) Do tej pory tadżinowe dania robiłam oczywiście nie w tadżin, bo nie mam :D, tylko w żaroodpornym/grubym garnku. Dania wychodziły smaczne, robiłam coś z morelami i śliwkami właśnie. Gdybym kiedykolwiek inwestowała, musiałby być garnek na płytę/do piekarnika właśnie.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-7938571792721963772011-10-21T14:09:05.411+01:002011-10-21T14:09:05.411+01:00Dzieki za porady! :DDzieki za porady! :DKarolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-18589829523430262872011-10-21T12:12:03.552+01:002011-10-21T12:12:03.552+01:00"Egzotyczne" na wszystko, co zewnętrzne,..."Egzotyczne" na wszystko, co zewnętrzne, obce.<br />"Okcydentalne" na zachodnie, "maghrebskie" na kuchnię muzułmańską na zachód od Egiptu, "lewantyńskie" na kuchnię muzułmańską na wschód od Egiptu, albo ogólnie "żyzny półksiężyc" na wszystko, co z grubsza arabskie, tureckie, perskie czy izraelskie albo filistyńskie. Co prawda quinoa to baaaaardzo z grubsza żyzny półksiężyc (świeża kolendra także), ale skoro w suchym jak pieprz Marrakeszu "świeże" kalmary z grilla serwują co wieczór na Jaemaa el-Fna, to czemu nie?<br /><br />Daktyle dobrze się do bazy sosu nadają, bo się rozpuszczają podczas dłuższego gotowania. Jednak jeśli chce się zachować spoistszy wsad owocowy w marokańskim stylu, to są suszone figi, śliwki kalifornijki, albo morele. No i różowe oliwki.Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-1949021651630209252011-10-21T09:33:34.165+01:002011-10-21T09:33:34.165+01:00Auroro, pierwszy raz zastosowalam daktyle, bo kusi...Auroro, pierwszy raz zastosowalam daktyle, bo kusily w sklepie, ale jednak wole ze sliwkami. <br /><br />Kabamaiga, bardzo bym chciala takiego, ktorego mozna uzywac na zewnatrz, w goracym zarze. <br /><br />Szalony, wlasnie nie wiedzialam jak to ugryzc, cholera jasna. Musze zrobic dodatkowa etykiete...Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-91096662479315322022011-10-21T07:07:16.869+01:002011-10-21T07:07:16.869+01:00Marokańskie orientalne? Oj, kuma kuma, do map się ...Marokańskie orientalne? Oj, kuma kuma, do map się garnąć, do map! ;o)Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-79550515442901662712011-10-20T20:08:50.143+01:002011-10-20T20:08:50.143+01:00Widziałam ostatnio cudne naczynko u Ullu w kuchni ...Widziałam ostatnio cudne naczynko u Ullu w kuchni na wzgórzu. Miała do tego podstawkę, w której można palić i podobno nie dymi zupełnie.<br />A tagine bardzo lubię, chociaż z daktylami jeszcze nie jadłam.kabamaigahttps://www.blogger.com/profile/12182870525856393332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-54704323190694061352011-10-20T15:53:56.538+01:002011-10-20T15:53:56.538+01:00Kurczę, z daktylami?? Ciekawe...Kurczę, z daktylami?? Ciekawe...Aurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-10512285125348039612011-10-20T13:43:39.955+01:002011-10-20T13:43:39.955+01:00Angie, super. A jesli jeszcze dalabys znac, jak wy...Angie, super. A jesli jeszcze dalabys znac, jak wyszlo to eksperymentowanie, to bylabym zachwycona. ;) <br /><br />Turlaczku, to sprobuj koniecznie. :) Mam nadzieje, ze poczulabys sie jak w raju jedzac to. ;)<br /><br />Majko, doniesiono mi juz, ze tagine sprawdza sie na plycie, wiec mozliwe, ze bedzie na liscie prezentow swiatecznych. ;) <br /><br />Pozdrowienia i podziekowania dla Was! :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-20180878618991471772011-10-20T11:14:42.973+01:002011-10-20T11:14:42.973+01:00Swietny przepis. Juz go sobie zapisalam. Uwielbiam...Swietny przepis. Juz go sobie zapisalam. Uwielbiam dania w marokanskim stylu. A o naczyniu do tagine tez skrycie marze :)<br /><br />Pozdrawiam.majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-69702598934599419932011-10-20T08:11:52.458+01:002011-10-20T08:11:52.458+01:00Jeszcze nie jadłam, ale już jestem w raju, patrząc...Jeszcze nie jadłam, ale już jestem w raju, patrząc na Twój smakowity talerz :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-51220679868535471092011-10-20T07:50:30.231+01:002011-10-20T07:50:30.231+01:00Bardzo ciekawy przepis...na pewno poeksperymentuje...Bardzo ciekawy przepis...na pewno poeksperymentuje...ANNAhttps://www.blogger.com/profile/17204350426060907251noreply@blogger.com