tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post7506789270096520494..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Nie wyrabiam!Karolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-27966309125970122792014-04-14T19:15:44.702+01:002014-04-14T19:15:44.702+01:00Karolino, jakiej mąki używałaś? Wygląda mi na psze...Karolino, jakiej mąki używałaś? Wygląda mi na pszenną, ale wolę się upewnić ;) Robiłaś też mieszanki z żytnią? Ten przepis to przyjemny kompromis w zakresie wyrabiania i wyrastania ;)K.https://www.blogger.com/profile/16663186599917568823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-42231963411064508612014-04-14T19:13:52.917+01:002014-04-14T19:13:52.917+01:00Karolino, mąka wygląda mi na pszenną - czy takiej ...Karolino, mąka wygląda mi na pszenną - czy takiej używasz czy też mieszasz z żytnią? Fajny przepis - bardzo długo robiłam chleby na żytniej z zakwasu (bez wyrabiania), a na drożdżach z kolei długo wyrabiałam , więc to jest przyjemny kompromis do wypróbowania ;)K.https://www.blogger.com/profile/16663186599917568823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-68917762180649585272010-03-27T22:58:08.020+00:002010-03-27T22:58:08.020+00:00Michale, bardzo Ci dziękuję, że dałeś znać. :) Z w...Michale, bardzo Ci dziękuję, że dałeś znać. :) Z wodą bywa różnie - przekonałam się, że trzeba być elastycznym podczas produkcji chleba - mąka mące nierówna, jedna "zabiera" więcej wody, a inna mniej. Zajrzałam na Facebook - chleb pierwsza klasa. :) Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-92160272305759689052010-03-27T18:39:58.587+00:002010-03-27T18:39:58.587+00:00Ogromnie Ci dziękuję! Dzięki Tobie upiekłem swój p...Ogromnie Ci dziękuję! Dzięki Tobie upiekłem swój pierwszy w życiu chleb. Ten przepis jest niewiarygodny. Nie wierzyłem w to, co mi wyszło, dopóki nie wyjąłem z piekarnika fantastycznego bochenka pachnącego domem (http://www.facebook.com/photo.php?pid=5248343&l=7cc5b9e425&id=800854837).<br />PS. 1,5 szklanki wody na 3 szklanki białej mąki chlebowej to trochę za dużo. Musiałem dodać jeszcze przynajmniej szklankę mąki (i nieco więcej drożdży) żeby wyszła konsystencja jak na filmie z NYT. Fermentowałem ok. 18 godzin, piekłem pół godziny w keksówce pod folią aluminiową (nie mam jeszcze takiego fajnego naczynia do pieczenia chleba), a potem drugie pół godziny bez przykrycia.facet z nożemhttps://www.blogger.com/profile/08228555136062067222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-53334221749453624172010-03-17T18:33:19.063+00:002010-03-17T18:33:19.063+00:00Dziękuję, Kucharzu. :) Absolutna racja. Po co więc...Dziękuję, Kucharzu. :) Absolutna racja. Po co więc wyrabiać, skoro taki piękny miąższ to tylko kwestia czasu? :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-82178301124202045932010-03-17T00:00:40.586+00:002010-03-17T00:00:40.586+00:00No no no... No need to knead. Ta metoda samoistneg...No no no... No need to knead. Ta metoda samoistnego zawiązywania miąższu to najsmakowitsze wykazanie, że zawiązywanie glutenu to proces czysto chemiczny, a nie mechaniczny.<br /><br />Ślicznie przeprute wnętrze.Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-91912999608416669862010-03-16T18:06:32.700+00:002010-03-16T18:06:32.700+00:00Dziękuję wszystkim za wyrazy uznania. :)
Kaaasiu...Dziękuję wszystkim za wyrazy uznania. :) <br /><br />Kaaasiu, ja ciągle myślę o tej konfiturze z wiśni. ;) Fajnie, że wpadłaś. <br /><br />Asiejko, faktycznie coś w tym jest. A jaka duma rozpiera, gdy wszyscy ze smakiem jedzą i chwalą. ;)<br /><br />Magda, nie wierzę, że TY nie zrobisz tego chleba. :) <br /><br />Thiesso, bardzo miło Cie tu gościć, moja Ty kulinarna siostro. Żyletkę na patyku do szaszłyków zgapiłam od Hamelmanna. ;)<br /><br />Konsti, witaj w mojej kuchni. :) Naprawdę warto, bo efekty rewelacyjne, a nakład pracy minimalny. <br /><br />Polko, Ty niedługo po mnie zaczęłaś i widzę, że dużo eksperymentujesz. Ja mam kilka niewypróbowanych przepisów na chleb, ale zawsze wracam do kilku znanych.<br /><br />Bea i Polko :) - z tego co pamiętam taki otwarty miąższ można uzyskać albo przez dłuuuugie wyrabianie, albo fermentowanie. Ja wolę to drugie, bo jestem leniwa. ;) Chleby robione w ten sposób mają ciabbatowy miąższ. <br /><br />Bardzo miło widzieć tu nowe twarze. Pozdrowienia dla wszystkich i dziękuję za odwiedziny!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-18843963454753588902010-03-16T15:30:44.661+00:002010-03-16T15:30:44.661+00:00Piekny chleb Karolino! Podpisze sie pod Polka - te...Piekny chleb Karolino! Podpisze sie pod Polka - tez nie sadzilam, ze bez wyrabiania mozna uzyskac tak wspanialy miazsz! Cudo :)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-2732378973569984102010-03-16T12:26:44.510+00:002010-03-16T12:26:44.510+00:00Pani ja oddaje Tobie honory, bo Tys pierwej przede...Pani ja oddaje Tobie honory, bo Tys pierwej przede mna piec zaczela i dobrze pamietam z jak pieknymi skutkami. <br />Nie sadzilam ze bez wyrabiania mozna taki miazsz uzyskac!<br />Cudo.Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-52646945314550889542010-03-15T14:23:31.784+00:002010-03-15T14:23:31.784+00:00Piekny chleb! Przepis znam, ale jeszcze z niego ni...Piekny chleb! Przepis znam, ale jeszcze z niego nie korzystalam. Tymczasem warto, jak widac na Twoich zdjeciach.<br />Pozdrawiam.Konstihttps://www.blogger.com/profile/00315858120248165049noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-81757237261720972432010-03-15T12:47:37.584+00:002010-03-15T12:47:37.584+00:00O, naciecia zyletka to jest dobry pomysl na ktory ...O, naciecia zyletka to jest dobry pomysl na ktory nie wpadlam. Robie chinskim tasakiem, bo to najostrzejsze co posiadam, ale i tak nie zawsze osiagam zamierzony efekt.thiessanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-66170322007311483722010-03-15T12:43:16.750+00:002010-03-15T12:43:16.750+00:00zjadloby sie, zwlaszcza gdy sie widzia takie apety...zjadloby sie, zwlaszcza gdy sie widzia takie apetyczne zdjecie. ale sie nie zje, gdyz ma sie dwie lewe rece to wypiekow - a chleba to juz w ogole sobie nie wyobrazam! milego dnia!Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-89037724000763382002010-03-15T07:56:26.787+00:002010-03-15T07:56:26.787+00:00w domowych chlebach jest magia
po prostu
cudownyw domowych chlebach jest magia<br />po prostu<br /><br />cudownyasiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-513528258036739772010-03-15T07:36:33.379+00:002010-03-15T07:36:33.379+00:00Przepysznie wygląda ten chlebek :)
Pozdrawiam :)Przepysznie wygląda ten chlebek :)<br /><br />Pozdrawiam :)kasiaaaa24https://www.blogger.com/profile/10656970880141919313noreply@blogger.com