tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post9079398229678916869..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Kaszanka i gruszkaKarolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-92205901995008589182013-10-03T13:45:51.295+01:002013-10-03T13:45:51.295+01:00Mam dobrej jakosci, ostra szatkownice. Podstawa, t...Mam dobrej jakosci, ostra szatkownice. Podstawa, to dosc duza, pekata gruszka. Najpierw kroje w plastry z jednej strony - do ogryzka. Potem przekladam na druga strone i znowu kroje plastry az do ogryzka. Po bokach zostaja dwa jakby panele - te obgryzam i nie daje do salatki. ;) <br /><br />Wiele narzekan slysze na te kielbaski i bekon* i uwazam, ze to niesprawiedliwe. I tu i w Polsce bywaja kielbasy zlej jakosci. Trzeba wiedziec co wybierac i JAK przyrzadzic. Moje lokalne sa z Masham, te kielbaski co chwile zdobywaja jakies nagrody na konkursach masarskich. <br /><br />*bekon - "jak smazony, to wyplywa biala maz". Tyle, ze bekon najlepiej sie nadaje do polozenia pod goracym grillem, a jak sie nie ma grilla w piekarniku, to poprostu upieczony w wysokiej temperaturze. Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-54393421929885761982013-10-03T07:49:02.834+01:002013-10-03T07:49:02.834+01:00Mnie zaintrygowało to, jak pokroiłaś gruszki. Nie ...Mnie zaintrygowało to, jak pokroiłaś gruszki. Nie przeszkadzają pestki? Czy jakoś je usunęłaś potem? Takie plastry wyglądają i estetycznie, i praktycznie ;).<br />A co do kiełbasek, to też uważam, że dobre jakościowo są b. smaczne, i owszem, porównywalne do białej. Mam niestety jednak wrażenie, że niektórzy próbują te przeznaczone do gotowania jeść na surowo, co hmmm, nie jest najlepszym pomysłem.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-64524564116566968832013-09-28T19:05:23.165+01:002013-09-28T19:05:23.165+01:00Black pudding w Irlandii serwuje się nawet na pizz...Black pudding w Irlandii serwuje się nawet na pizzy ;) Jest jeszcze white pudding, ale czarny moim zdaniem smaczniejszy. Zazdroszczę kiełbasek, w mojej wsi cienko, oj cienko...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-22997698699948498952013-09-26T22:58:45.987+01:002013-09-26T22:58:45.987+01:00Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarne...Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarnej kichy idzie jabłko z cebulą na spodzie kruchym niesłodkim, a do gruchy krem migdałowy i czekolada na spodzie kruchym słodkim! Tak to jutro widzę... ;o)Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-47162681904036548262013-09-26T22:58:17.033+01:002013-09-26T22:58:17.033+01:00Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarne...Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarnej kichy idzie jabłko z cebulą na spodzie kruchym niesłodkim, a do gruchy krem migdałowy i czekolada na spodzie kruchym słodkim! Tak to jutro widzę... ;o)Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-23196431620089160502013-09-26T08:31:11.706+01:002013-09-26T08:31:11.706+01:00Kaszanka na śniadanie - tego jeszcze nie próbowała...Kaszanka na śniadanie - tego jeszcze nie próbowałam :). Ale bardzo lubię grillowaną czy w cieście, w połączeniu z jabłkami. <br />Bardzo apetyczne zdjęcia :).Evihttps://www.blogger.com/profile/16841867740092246457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-82850936486891336382013-09-25T22:17:54.267+01:002013-09-25T22:17:54.267+01:00Reading? Knajpa dla Polaków? To nie brzmi dobrze. ...Reading? Knajpa dla Polaków? To nie brzmi dobrze. ;)<br /><br />U mnie na wsi są dostępne najwyższej jakości produkty, w tym kiełbaski, których wybór jest świetny - od tradycyjnych wieprzowych, z dodatkami lub bez, po te z dziczyzny. Nie można po kiełbaskach z supermarketu z zawartością 60% wieprzowiny (to wersja optymistyczna ;) ) oczekiwać cudów. W mojej skromnej opinii dobrej jakości kiełbaski wieprzowe są podobne do naszej białej surowej. <br /><br />Pozdrawiam również! Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-87296088970653951972013-09-25T18:59:35.922+01:002013-09-25T18:59:35.922+01:00Ciekawe połączenie.Za kuchnią angielską nie przepa...Ciekawe połączenie.Za kuchnią angielską nie przepadam.Byłem szefem kuchni w restauracji w Reading, głównie dla Polaków.Śniadań angielskich z ich fasolą i czymś białym co nazywają kiełbasą nie trawię.To połączenie bardzo ciekawe.Pozdrawiam Christopher.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18205099798353161410noreply@blogger.com