tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post3832510276271294314..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Genetyka i pampuchyKarolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-14732221071059292102014-11-20T23:22:47.517+00:002014-11-20T23:22:47.517+00:00Bardzo Ci dziękuję za przepis i pomysł na wykorzys...Bardzo Ci dziękuję za przepis i pomysł na wykorzystanie tej nieszczęsnej nakładki na patelnię ;) ja zwykłam je nazywać pampuchami lub buchtami i chyba nie jadłam ich nigdy z wytrawnym sosem, ale swoje pierwsze pampuchy zrobiłam właśnie z takim :) a tu jeszcze mi czytelnicy podpowiadają, żeby ostatnie, już lekko twardniejące podsmażyć i zjeść z cukrem - dla mnie nowość :)<br /><br />prawie zapomniałam się pochwalić http://redandpale.blox.pl/2014/11/Pampuchy-buchty-bulki-na-parze.html ;)Adrijahhttps://www.blogger.com/profile/03006640816834198611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-63868752969074526872013-07-16T18:40:59.053+01:002013-07-16T18:40:59.053+01:00pyzy drożdżowe??
pierwsze słyszę :P ja z 3miasta i...pyzy drożdżowe??<br />pierwsze słyszę :P ja z 3miasta i tutaj mamy kluski na parze (przynajmniej w mojej rodzinie tak mamy :P) - żadnych pyz drożdżowych :)<br />Pyzy to mamy oczywiście ziemniaczane - ja lubię z masłem solonym, choć tu na Kaszubach popularne są kluski ziemniaczane (tzw. golce) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-33684506375701376982013-07-16T15:37:19.218+01:002013-07-16T15:37:19.218+01:00Prosze. :) Prosze. :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-36943503175107088642013-07-16T15:08:52.261+01:002013-07-16T15:08:52.261+01:00Zuzycia, a nie wuzycia. ;) Zuzycia, a nie wuzycia. ;) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-71611488950151881962013-07-16T15:08:03.891+01:002013-07-16T15:08:03.891+01:00Dzięki :)))Dzięki :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-2984711625734833832013-07-16T15:05:56.896+01:002013-07-16T15:05:56.896+01:00Kopiuje z przepisu powyzej:
W dużym garze zagotow...Kopiuje z przepisu powyzej:<br /><br />W dużym garze zagotowałam wodę i użyłam jeden z gadżetów kuchennych, który raczej się u mnie kurzy, ale już nie będzie - siatkę do przykrywania patelni, aby tłuszcz nie pryskał na płytę kuchenną. Otóż część tłuszczu i tak pryska, więc nie kupujcie jej w tym celu, ale do parowania klusek nadaje się idealnie. <br /><br />:P <br /><br />I nigdy nie jest za pozno na kluski na parze. :D Ja chyba nie dam rady szybciej zrobic niz w weekend, ale gdybym nie miala lodowki pelnej rzeczy do wuzycia na juz, to bym i dzis o 22 machnela. ;) <br /><br />Pozdrowienia! :) Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-78084014181516296432013-07-16T14:53:15.795+01:002013-07-16T14:53:15.795+01:00A ja nazywam to pampuchy, wieki nie jadłam, chyba ...A ja nazywam to pampuchy, wieki nie jadłam, chyba nigdy nie robiłam, wolałabym z gulaszem, ale rozważam możliwość zrobienia dziś (czy to by była zbrodnia zjeść je o 22- bo szybciej się nie wyrobię?) z sosem z malin, które namiętnie kupuję, zjadam połowę w pracy i nie wiem co zrobić z drugą połową, więc wkładam do zamrażarki ;)<br />A kto próbował wgniatać tłuszcz do ciasta ręcznie, ten wie, że glutenowi nie przeszkadza, jeśli tłuszcz doda się na samym początku.<br />I jeszcze istotne pytanie: Parowałaś kluchy na takim "antychlapie" na patelnię czy to coś innego? Nie dysponuję żadnym profesjonalnym sprzętem.<br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-79346515259944495422012-10-01T13:43:04.082+01:002012-10-01T13:43:04.082+01:00Kluski na parze tylko ze snack bar pizza w skawini...Kluski na parze tylko ze snack bar pizza w skawinie...rewelacja.Moje dzieci je uwielbiają ,a i cena przystępnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-14793045309510229872012-07-21T13:32:39.981+01:002012-07-21T13:32:39.981+01:00Cieszę się bardzo! :) Ze zrazami na pewno będą rob...Cieszę się bardzo! :) Ze zrazami na pewno będą robić furorę. :) Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-85757085860292929372012-07-15T17:55:43.706+01:002012-07-15T17:55:43.706+01:00Wiesz co ? zainspirowalas mnie ;)) mam gosci belgi...Wiesz co ? zainspirowalas mnie ;)) mam gosci belgijskich w tym tygodniu na kolacji, w planach mam zrazy i zrobie je z kluchami.miss_cocohttps://www.blogger.com/profile/03069699988049426434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-1657493159251853722010-09-02T19:55:59.171+01:002010-09-02T19:55:59.171+01:00O, jest kolejna nazwa do kolekcji. :) Te z wiśniam...O, jest kolejna nazwa do kolekcji. :) Te z wiśniami brzmią smakowicie. Pozdrawiam Anonima! ;)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-48405495697935415702010-09-02T15:28:34.266+01:002010-09-02T15:28:34.266+01:00No to i ja się udzielę:) u mnie na podlasiu, nazyw...No to i ja się udzielę:) u mnie na podlasiu, nazywa się je: PARZAKI, moja mama zawsze robiła nadziewane wiśniami, lub serem białym z rodzynkami, a na to śmietanka z cukrem, MNIAM!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-8763039136031049652010-07-16T16:00:50.100+01:002010-07-16T16:00:50.100+01:00Olciaky, po ponad 4 letniej przerwie smakowaly jak...Olciaky, po ponad 4 letniej przerwie smakowaly jak nigdy dotad. :)) Pewnie, ze zmysly najwazniejsze i chetki nasze kulinarne zostaly zaspokojone, he, he. ;) Pozdrowienia!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-61274520945901390392010-07-16T13:16:01.859+01:002010-07-16T13:16:01.859+01:00U mnie to są pampuchy:)
To fakt, śmieszne są te ró...U mnie to są pampuchy:)<br />To fakt, śmieszne są te różnice w nazewnictwie, ale najważniejsze!, że dobre, że smakowały i apetycznie wyglądają.<br />Zmysły wszak ważniejsze niż słowa.<br />Buziaki!Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-6499726123877711252010-07-15T09:45:21.516+01:002010-07-15T09:45:21.516+01:00Nicto, tez ladnie. :) I lzejsze niz smazone. ;) Po...Nicto, tez ladnie. :) I lzejsze niz smazone. ;) Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-36649002216287446222010-07-14T17:39:01.885+01:002010-07-14T17:39:01.885+01:00A w moichj okolicach nazywalo sie to paczki parowa...A w moichj okolicach nazywalo sie to paczki parowane i jadlo z cukrem :) I tyle- nic wiecej.karto_flanahttps://www.blogger.com/profile/08908651450498368036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-7169119314315724132010-07-14T12:35:21.342+01:002010-07-14T12:35:21.342+01:00Magdo, dla mnie tez to byla nowosc. :)
Kucharecz...Magdo, dla mnie tez to byla nowosc. :) <br /><br />Kuchareczko, paruchy? :) Tez fajnie. ;) Ja tez z opcji truskawkowej, ale malso i cukier tez ujda. ;) <br /><br />Mags, w ciemno robilam, ale jak widac wyszlo fajnie, wiec rob w maszynie, bo to prawie zero roboty. :) Moja Babcia tez robila takie przetwory, to nie dzem, a po ptrostu owoce z cukrem zapasteryzowane w sloikach. Jak to smakowalo zima!<br /><br />Aniu, mieszasz, oj mieszasz. ;) Swoja droga takiego pampucha z Twoich stron bym, z checia zjadla. <br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-2025917190860248752010-07-13T22:12:52.045+01:002010-07-13T22:12:52.045+01:00No właśnie! U NAS ;) pampuchy to drożdżowe pączkop...No właśnie! U NAS ;) pampuchy to drożdżowe pączkopodobne racuchy smażone na głębokim tłuszczu.<br /><br />A kluchy na parze baaaaardzo lubię!Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-70244462696002645362010-07-13T14:39:26.061+01:002010-07-13T14:39:26.061+01:00Mniam, ale bym zjadla! Dzieki za przepis "na ...Mniam, ale bym zjadla! Dzieki za przepis "na maszyne", pokusze sie chyba o zrobienie...<br />W mojej rodzinie zawsze robila je Babcia (Dolny Slask, ale Babcia z Wielkopolski). Nazywala je "bulki na parze". Byly przepyszne na slodko, z charakterystycznym Babcinym dzemem (?) jagodowym - tzn byly to jagody ze sloika, nie smazone, ale po prostu zapasteryzowane z niewielka iloscia cukru; badz na slono, maczane w rozpuszczonym masle z dodatkiem soli. Ech, smak dziecinstwa...Magshttps://www.blogger.com/profile/16240134714198222988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-11982219009771075082010-07-13T06:25:46.747+01:002010-07-13T06:25:46.747+01:00Paruchy! Tylko paruchy!
Kraków wita i pozdrawia :)...Paruchy! Tylko paruchy!<br />Kraków wita i pozdrawia :) I nie z gulaszem, a z truskawkami na 130 sposobów: z truskawkowym sosem, z kawalkami owoców, polane sokiem...Asiahttps://www.blogger.com/profile/09764586836177064619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-46951809428390350012010-07-12T15:25:30.766+01:002010-07-12T15:25:30.766+01:00u mnie to też buchty, bo ja też z Górnego Śląska, ...u mnie to też buchty, bo ja też z Górnego Śląska, za to nazwa kluchy na łachu to dla mnie nowość, ale za to jaka trafna nazwa :)magda k.https://www.blogger.com/profile/06073436540828113498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-35864111998417814222010-07-12T14:04:53.581+01:002010-07-12T14:04:53.581+01:00Malwinno, mnie dokladnie tak samo - ziemniaczane i...Malwinno, mnie dokladnie tak samo - ziemniaczane i z miesem to pyzy. :) Ja z frakcji jagodzianek. :)<br /><br />Btd, no nie znam sie i juz. ;) To znaczy na dziczyznie z borowkami sie znam, ale kluski na parze do tego?! ;P <br /><br />Asiejko, pamietam, ze za komuny w barze mlecznym je sprzedawali z jogurtem (chyba to byl kefir zmiksowany z owocami, czy cos w ten desen). :)<br /><br />Pauro, parowce? :) O rany, nastepna nazwa. O parowancach slyszalam, to owszem. ;) <br /><br />Zaytoon, tez mi nie pasuja. Sprobowalam i stwierdzilam, ze na slodko lepsze. Ku uciesze lubego, bo caly gulasz byl dla niego. ;)<br /><br />Patrycjo, nazwa pampuchy dziwnie powoduje u mnie nadymanie policzkow, kiedy ja wymawiam. :D<br /><br />Rafale, pomyslalam o Twoim knedelku, jak robilam je i stwierdzilam, ze kolejny demon do pokonania, szczegolnie, ze chyba mam resztki krupczatki z Polski. :)<br /><br />Szalony, bladzisz synu, bladzisz! ;) Dziekuje slicznie za wyklad! Na szczescie nic takiego sie ciastu nie stalo przez dodanie masla na poczatku. Za parzone sie zabiore soon. :) <br /><br />Aga, dzieki, szczegolnie, ze to moje pierwsze. :)<br /><br />Magda, u mnie tez po prostu kluski na parze. :) Gulasz sam w sobie pyszny byl, ale jakos do gulaszu mi te kluchy nie pasuja... Zjadlam, ale bez ekstazy. <br /><br />Julszo, no prosze! :) Czyli jednak w Wielkopolsce tez na slodko. <br /><br />Milk_chocolate, my jadalysmy w barach mlecznych a potem wlasnie z tacek. W UK musze sobie sama robic, ale nie zaluje, bo roboty malo, a jaki smak! :) Choc z zioltym serem sobie nie wyobrazam. ;P <br /><br />Kocie, dzieki! Odpisalam Ci dzis rano na maila. :)<br /><br />Aga-aa, jesli tylko kazdy wie o co biega, to dobrze. :) Ja juz tez wiem, ale burza mozgow byla niezla. ;) <br /><br />Ferrarisanno, on doskonale wie, ze slaskie to z dolkami, prowokuje, prowokator jeden! :) Swoja droga slaskie kluski sa genialne, a najbardziej lubie te z tartych ziemniakow. :)<br /><br />Dziekuje Wam serdecznie za komentarze, niestety ciagle w domu jestem odcieta od swiata wirtualnego, wiec nie mam jak na biezaco odpowiadac, czy odpisywac na maile. Ale wszystko powinno wrocic do normy za pare dni. Postaram sie przyszykowac cos ciekawego na nowy wpis po przerwie. :) Dziekuje, ze mnie odwiedzacie i pozdrawiam cieplo z deszczowego dzis Yorkshire! :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-7199278139141589772010-07-12T11:08:27.862+01:002010-07-12T11:08:27.862+01:00O matko kochana... Szalony Kucharzu - kluski śląsk...O matko kochana... Szalony Kucharzu - kluski śląskie z mięsem?!? Przecież śląskie (o ile kiedykolwiek je widziałeś) robi się tylko z kartofli i mąki ziemniaczanej, do ciasta nie stosuje się żadnych dodatków, a tym bardziej mięsnych. Prawdziwe kluski śląskie mają dołki i można je serwować ze skwareczkami lub gulaszem właśnie.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/02003846594780098287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-484143125775209782010-07-11T21:45:58.105+01:002010-07-11T21:45:58.105+01:00bardzo je lubię, u mnie w domu zwą się różnie, ze ...bardzo je lubię, u mnie w domu zwą się różnie, ze względu na mieszaną rodzinę ;) i nazwa pampuchy i pyzy i buchty jest obecna :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-5731828094007342362010-07-11T16:50:28.052+01:002010-07-11T16:50:28.052+01:00U mnie kluski na parze - Polska centralna, ale i n...U mnie kluski na parze - Polska centralna, ale i nazwę pampuchy kojarzę :)<br /><br />Zwykle zjadam na słodko ale i z mięsnymi fragmentami nie pogardzę...<br />Krótko mówiąc - Od Ciebie zjadłabym wszystkie! :D<br /><br />P.S. Coś ode mnie przyleci do Ciebie ;)kot&malenstwohttps://www.blogger.com/profile/15290360485379342177noreply@blogger.com