tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post5863078022328875011..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Najdroższa tarta, póki co.Karolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-25223278974585974642010-07-02T09:42:36.561+01:002010-07-02T09:42:36.561+01:00Niko, naprawde tarta warta grzechu - slono - kwasn...Niko, naprawde tarta warta grzechu - slono - kwasna, pycha! :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-8975669599798108322010-06-29T20:34:46.289+01:002010-06-29T20:34:46.289+01:00Te składniki muszą komponować się wybornie:)
Chętn...Te składniki muszą komponować się wybornie:)<br />Chętnie skosztowałabym takiej "najdroższej tarty, póki co":)Nikahttps://www.blogger.com/profile/08751137885231798867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-64440620689324666132010-06-28T20:41:02.239+01:002010-06-28T20:41:02.239+01:00Wyszlo dobre, ale nie pokaze, bo znienacka wpadli ...Wyszlo dobre, ale nie pokaze, bo znienacka wpadli goscie, zdjec nie zdazylam zrobic... zostal malenki kawalek. Nic to. Mam jeszcze ciasto zamrozone i zrobie w weekend znowu, to wtedy pokaze :)Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-15396750557537040632010-06-28T19:40:14.776+01:002010-06-28T19:40:14.776+01:00Nic mi nie pisz o tych kurkach, aaaaaaa! ;) Mam na...Nic mi nie pisz o tych kurkach, aaaaaaa! ;) Mam nadzieję, że jednak pokażesz. ;) Smacznego!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-38286486538264812642010-06-28T18:08:50.207+01:002010-06-28T18:08:50.207+01:00Wlasnie siedzi w piekarniku i sie piecze - ale to ...Wlasnie siedzi w piekarniku i sie piecze - ale to taki misz masz szczawiowo - szpinakowy, z kurkami...nie wiem czy pokaze, to zalezy od rezultatu :)Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-88183966173293196322010-06-28T15:00:06.455+01:002010-06-28T15:00:06.455+01:00Mags, tak wlasnie zrobie. :) Mialam zaangazowac Ma...Mags, tak wlasnie zrobie. :) Mialam zaangazowac Mame w przyslanie nasion, ale zamowie na ebay. Lato rzeczywiscie suche, dlatego szaleje z wezem ogrodowym co wieczor. ;) Pozdrawiam i dziekuje za komentarz!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-29114115136283194152010-06-28T14:37:19.309+01:002010-06-28T14:37:19.309+01:00Przepis idzie do ulubionych, a co do szczawiu, to ...Przepis idzie do ulubionych, a co do szczawiu, to z jego brakiem w IE poradzilam sobie w ten sposob, ze po prostu nabylam na ebayu nasiona za cale 0.99gbp, posialam i teraz mam "swoj". Nie wymaga prawie zadnej uwagi - no, moze oprocz podlewania bo poki co, dosc suche mamy lato (mam nadzieje ze nie pisze tego w zla godzine) i rosnie jak na drozdzach nawet w puszkach po kocim zarciu (nie mialam doniczki). Mozna mu oberwac wszystkie liscie naraz, a i tak wypusci nowe.<br />Polecam!Magshttps://www.blogger.com/profile/16240134714198222988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-25601926302852173872010-06-28T13:12:15.805+01:002010-06-28T13:12:15.805+01:00Ufff, ogruzowalam sie troche i moge Wam odpisac. P...Ufff, ogruzowalam sie troche i moge Wam odpisac. Przepraszam za maly poslizg. <br /><br />Usagi, u mnie wlasnie szpinak caly rok dostepny i ta odmiana drobnolistna - moja ulubiona. <br /><br />Panno Malwinno, niestety ja szczawiowa wstretna tez pamietam z jakis kolonii letnich czy cos, na szczescie w doroslym zyciu mi sie odmienilo. ;) Lub na nieszczesnie, bo u mnie ciezko o szczaw. <br /><br />Asiejko, spelniona, ale podniebienie i kubki smakowe podraznione i krzycza: WIECEJ! ;)<br /><br />Paulo, a ja natomiast surowego szczawiu w salace jeszcze nie jadlam. <br /><br />Szalony, dzieki za wyklad i przyznaje Ci racje - w takich tartach nie ma mowy o docenieniu walorow ciasta francuskiego i mam nadzieje, ze nastepnym razem zrobie swoj kruchy spod. Francuz poszedl, bo mam go prawie zawsze w zamrazarce, in case of emergency, a poza tym po pracy juz mi sie nie chcialo robic swojego ciasta. Uwagi jednak bardzo cenne, mam nadzieje, ze nie tylko ja skorzystam. :) Nie jestem pewna, czy to Silverwood, ale cena na to by wskazywala. :/<br /><br />CCKurko, jedno nie wyklucza drugiego. ;) <br /><br />Thiesso, podejrzewam, ze podbilabym cene stosujac prawdziwa szynke parmenska, a nie tanie prosciutto. Swoja droga losos wedzony u mnie tez stosunkowo drogi. <br /><br />Ptasiu, wiem i jestem niezmiernie zadowolona, ze nawet tanie skrawki gulaszowe (stewing beef) sa takie smaczne. Cos za cos, nie? ;)<br /><br />Anthony, lepsza taka szynka, nie? Wlosi chyba jej nie zapiekaja? :)<br /><br />Rafale, u mnie lak jako takich nie ma, sa pastwiska i wszystko wyzeraja owce lub krowy. Mysle, ze jakbym sie o szczaw potknela, to bym i tak go nie pozanala. Albo zeschizowalabym, ze zrywam cos trujacego omylkowo. ;)<br /><br />Aniu, ja bylam przekonana, ze sezon sie zaczal, a pancio mnie z bledu nie wyprowadzil, ku uciesze jego porfela. ;) Angielski szczaw mozna dostac i bede go miala najprawdopodobniej w piatek. Ciekawa jestem ceny, nawet nie pytalam... Przezornie zamowilam na innym stoisku. ;)<br /><br />Nino, moze tak byc, ze dany skladnik w inej konfiguracji Ci moze zasmakowac. :) Zupy tez dlugo nie lubilam. <br /><br />Aniu, o swiezych truflach nawet nie marze. A oliwe uwielbiam, wiec podejrzewam, ze z truflami to bylaby ekstaza. ;)<br /><br />Magda, korzystaj z lokalnej zywnosci poki mozesz. :) I pokaz koniecznie u siebie. :)<br /><br />Pozdrowienia serdeczne wszystkim Wam sle i zapraszam za dwa dni na owoce morza w letnim wydaniu. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-76872051968186301362010-06-27T22:20:15.599+01:002010-06-27T22:20:15.599+01:00Super!
Mialam zrobic tarte szczawiowa dzisiaj, al...Super! <br />Mialam zrobic tarte szczawiowa dzisiaj, ale nie wyrobilam sie czasowo. Mam nadzieje ze ciasto, ktore wczoraj zrobilam, bedzie jutro ok. Co prawda nie uzyje parmenskiej, ale myslalam o kurkach i jakims lokalnym polskim serze , albo cos w tym guscie. Zobaczymy....Pa !Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-40833806890700033242010-06-26T21:40:43.772+01:002010-06-26T21:40:43.772+01:00NO, niesamowite. Czekałam na tą tartę, choć przyzn...NO, niesamowite. Czekałam na tą tartę, choć przyznam, że myślałam, że będzie z truflami:) skoro najdroższa! Teraz wszystko jasne! <br />Tarta cudowna, jutro ruszam na łąkę po szczaw - a jak nie to w poniedziałek na targ. U mnie na szczęście wiązanka szczawiowa to góra 2 zł:)<br />Pozdrawiam serdecznie!KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-25837143440822857232010-06-26T18:43:30.616+01:002010-06-26T18:43:30.616+01:00nie lubię zupy szczawiowej - i myślę że szczawiu j...nie lubię zupy szczawiowej - i myślę że szczawiu jako takiego też niestety nie,ciekawa jednak jestem tej tarty, może nowa odsłona warzywa zaważyłaby na polubieniu go przeze mnie? ;)Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-35418341357395447852010-06-26T17:07:13.182+01:002010-06-26T17:07:13.182+01:00No właśnie, love, że też Ci się szczawiu poza sezo...No właśnie, love, że też Ci się szczawiu poza sezonem zachciało:-) Jak pisałaś na Fejsbuku, to się dziwowałam, bo byłam pewna, że szczaw jednak tu rośnie, i można go czasem dostać, ale teraz wiem, dlaczego ten Twój taki drogi.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-61340498159330009322010-06-26T16:08:57.055+01:002010-06-26T16:08:57.055+01:00No to wtopiłaś :-)
A dziko gdzieś na łące nie roś...No to wtopiłaś :-) <br />A dziko gdzieś na łące nie rośnie? U nas się pleni jak perz jaki.<br />RafałAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-53530512356763100372010-06-26T15:30:30.295+01:002010-06-26T15:30:30.295+01:00Bardzo ladna tarta.Cena rzeczywiscie zabojcza, cho...Bardzo ladna tarta.Cena rzeczywiscie zabojcza, choc ja niestety o szczawiu mage tylko pomarzyc. Sprobuj kiedys na spodzie drozdzowym . No i w koncu widze jakas potrawe z polozona szynka na wierzchu a nie zapiekana :-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-14263429394908915822010-06-26T13:58:48.346+01:002010-06-26T13:58:48.346+01:00Ja też myślałam, że tam łosoś :)
No, ale kochana, ...Ja też myślałam, że tam łosoś :)<br />No, ale kochana, u nas może i szczaw tańszy, ale tej dobrej (!) wołowiny za 32 zł (!) z hakiem nie mogę przeżyć. Ech :(, tego Ci bardzo zazdroszczę, no i jagnięciny.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-76533527851074222132010-06-26T13:34:03.207+01:002010-06-26T13:34:03.207+01:00A ja myslalam, ze to losos taki drogi, bo patrzac ...A ja myslalam, ze to losos taki drogi, bo patrzac na tarte wlasnie jego zobaczylam na tarcie a nie szynke. Coz, moze zasugerowalam sie cena?thiessahttp://sfinjak.wroclaw.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-36113978038632311692010-06-26T11:07:00.068+01:002010-06-26T11:07:00.068+01:00No proszę, a ja myślałam, że ta tarta jest zaje......No proszę, a ja myślałam, że ta tarta jest zaje..., a ona zajedroga jest ;-)cipcipkurkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-86997598247788586182010-06-26T10:58:41.307+01:002010-06-26T10:58:41.307+01:00Ale transzówkę to chyba od Alana Silverwooda masz,...Ale transzówkę to chyba od Alana Silverwooda masz, hm?<br /><br />O niebotycznych cenach tego smacznego, kwaśnego chwasta już wczoraj wymieniliśmy dowcipne opinie. ;o) Drobna uwaga co do ciasta francuskiego jako spodu do tart. Może to brzmieć efektownie, ale niezbyt się ciasta listkowe nadają do obciążania potem ciężkim nadzieniem. Żmudne warstwowanie (którego tak się boją ludzie, że dla większości wykonanie puff-pastry to biała magia) nie daje efektu, kiedy nie ma gdzie puffnąć w górę. Samo gotowe ciasto jest na tyle przewiewne, że szybko wypija najmniej wilgotne nawet masy, jeśli jest ich za dużo, i się robi wtórny zakalec. Smaczne jest, chociaż na zimno, czy do odgrzania się tak sobie nada.<br /><br />Poza tym francuzy forem nie lubią: raz, że moga do nich przywrzeć, co krępuje ich spektakularny unos, (jedynie suflety są w stanie przyćmić zjawiskowość tego unosu), a dwa, stykając się z gorącą powierzchnią mogą się przypalić, co przy sporej zawartości tłuszczu w cieście dać może nieprzyjemny gorzkawy posmak.<br /><br />Moje skromne doświadczenie tartownicze podpowiada, że najzwyklejszy kruchy spód niesłodki jest dużo lepszym rozwiązaniem.<br /><br />No i wyszła uwaga drobna niczym Roseanne Bear. ;o)Szalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-12357496672515187782010-06-26T10:15:04.307+01:002010-06-26T10:15:04.307+01:00ja do tej pory jadałam głównie zupę i sałatkę szcz...ja do tej pory jadałam głównie zupę i sałatkę szczawiową, a taka tarta też mnie kusi :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-78533639842187050072010-06-26T09:27:55.245+01:002010-06-26T09:27:55.245+01:00jej, a u nas rośnie to to na łąkach.. ;-) ale zach...jej, a u nas rośnie to to na łąkach.. ;-) ale zachcianka szczawiowa spełniona.asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-80528104298540824162010-06-26T08:58:12.459+01:002010-06-26T08:58:12.459+01:00Ja za szczawiem nigdy nie przepadałam. W sumie to ...Ja za szczawiem nigdy nie przepadałam. W sumie to raz w życiu go konsumowałam w tak zwanej szczawiowej z jajem. <br />A było to traumatyczne przeżycie.<br />Tarta iście królewska;)Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-47667078869936419552010-06-26T08:49:46.271+01:002010-06-26T08:49:46.271+01:00Cudowne zdjęcie, przepiękne.
W Polsce szczaw na k...Cudowne zdjęcie, przepiękne. <br />W Polsce szczaw na każdym straganie. Za to szpinak jakoś dziwnie ciężko dostać. <br /><br />PozdrawiamUsagihttp://wkuchni.usagi.plnoreply@blogger.com