tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post8009816596012787922..comments2024-02-29T20:46:54.145+00:00Comments on Zmysły w kuchni - przepisy kulinarne, podróże, książki: Szparagi czas zacząć!Karolinahttp://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-18317875071666450462010-05-20T13:31:02.444+01:002010-05-20T13:31:02.444+01:00Czesc, czesc! :)
Sezon trwa w najlepsze, ciagle c...Czesc, czesc! :)<br /><br />Sezon trwa w najlepsze, ciagle cos gotuje, nie wszystko mam sfotografowane. Poza tym boje sie, ze Wam wszystkim juz sie nudza te badyle. ;) Ale skoro przez nastepne 11 miesiecy ich nie bede pokazywac, to czuje sie usprawiedliwiona. Dzis, najpoznije jutro pyszna pizza ze szparagami. <br /><br />Szparagi po polsku - nie jadlam ich, bo jesli chodzi o bulke tarta przyrumieniona na masle, to tylko szparagowa fasolke tak toleruje, ewentualnie kalafior. Ale to tez raz na ruski rok. <br /><br />Musze przyznac, ze jeszcze zupy szparagowej w tym sezonie nie zaliczylam. Moze mi sie uda nadrobic. <br /><br />Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odzew! :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-44557551424015155812010-05-19T19:29:49.783+01:002010-05-19T19:29:49.783+01:00Dzień dobry, Karolino. Tu wiun.
Jak się rozwija s...Dzień dobry, Karolino. Tu wiun.<br /><br />Jak się rozwija sezon szparagowy? U mnie trwa. Udało mi się - w każdy piatek Ktoś Bliski przyjeżdża z Wielkopolski; i przy okazji przywozi pęczek (albo i kilka) świeżutkich badyli :)<br />Ostatnio był u mnie znajomy, który lubi szparagi po polsku - czyli białe, gotowane, polane zrumienioną na świeżym maśle bułką tartą. Nie jest to mój smak, ale - gość ma pierwszeńtwo.<br />Troszkę zostało - toteż na wywarze ze szparagów przyrządziłem sobie zupę serową, a to, co z badylków zostało i co nie było unurzane w bułce, wrzuciłem do zupy jako wkładkę. Pomysł okazał się udany. Toteż podaję dalej, może się przyda :)<br />Serdecznie pozdrawiam, wiunAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-89428366125905131902010-05-06T14:20:50.889+01:002010-05-06T14:20:50.889+01:00Wiun, dziekuję. :))) Zapamiętuję te wielkopolskie ...Wiun, dziekuję. :))) Zapamiętuję te wielkopolskie szparagi i przy okazji spróbuję. Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-80462955317832038522010-05-04T21:53:47.079+01:002010-05-04T21:53:47.079+01:00W Polsce sezon (ten realny, nie ten oficjalny - ni...W Polsce sezon (ten realny, nie ten oficjalny - nie wiem, czy oficjalny w ogóle istnieje) zaczyna się w maju, zazwyczaj w pierwszej dekadzie miesiąca, choć rzadko w pierwszym jego dniu ;-)<br />W Austrii formalnie sezon ów jest bardzo, bardzo krótki: trwa zaledwie tydzień (stąd tradycyjna nazwa: Spargel Woche), zdążyłem się jednak przekonać, że większość wiedeńskich restauracji rozciąga ów Szparagowy Tydzień na dni przynajmniej kilkanaście, bywa, że i na cały miesiąc. Wówczas wszystkie szanujące się restauracje wprowadzają do karty rozmaite dania ze szparagami w roli głównej.<br />W Poznaniu działa Związek Producentów Szparagów (nie wiem, czy dokładnie zapamiętałem nazwę), który patronuje kilku tamtejszym restauracjom i gdy tylko owe białe i zielne "badyle" wyściubią główki z ziemi (albo - w przypadku białych - zanim to zrobią), producenci dostarczają świeżutkie wprost do restauracyjnych kuchni. Kto więc bywa w maju w Wielkopolsce, może w restauracjach sam sprawdzić, czy sezon rzeczywiście już trwa.<br />Ja swoją znajomość ze szparagami zaczynałem od wersji białej. I tzw. różowej (białe szparagi z zaróżowionymi nieco główkami). Dziś białe przeznaczam głównie na krem szparagowy. A zielone jadam rozmaicie. Ale pierwsze jem zawsze ugotowane na parze - bez dodatków; po to, by nasycić się czystym smakiem szparagów. Dopiero po takim wstępie ruszam do innych pomysłów. Wszelakich. No, może z wyjątkiem lodów szparagowych ;-)<br />Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego, wiunAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-259103792889529212010-05-04T09:42:49.440+01:002010-05-04T09:42:49.440+01:00Karolina, dziękuję Ci za odpowiedź odnośnie szpara...Karolina, dziękuję Ci za odpowiedź odnośnie szparagów<br /><br />NinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-11009459236038452082010-05-04T08:57:23.984+01:002010-05-04T08:57:23.984+01:00Wiun, oficjalnie w Anglii sezon zaczyna się 24 kwi...Wiun, oficjalnie w Anglii sezon zaczyna się 24 kwietnia, czasem sś 2-3 dni poslizgu, wiec piszśc o sezonie miałam na myśli moje lokalne szparagi w UK. :) <br />Polecam świetną stronę:<br />http://www.british-asparagus.co.uk/<br /><br />Nino, w UK sezon kończy się 21 czerwca. Jeśli mam być szczera, to kompletnie nie rozumiem przyrządzania szparagów w beszamelu. Wg mojego gustu, ten sos jest za cieżki do delikatnych szparagów - ale to mój indywidualny smak. Tak, jak nie rozumiem zamawiania steków "well done" - toż to marnowanie świetnego kawałka mięsa. Zdecydowanie wolę szparagi zielone. Białych nawet nie kupuję - wymagają dłuższego gotowania i obierania - z zasady są więc mniej delikatne. <br /><br />Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-81681034211961816392010-05-03T21:38:17.010+01:002010-05-03T21:38:17.010+01:00a do kiedy jest sezon?a do kiedy jest sezon?Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-24978226261679211452010-05-03T21:36:49.237+01:002010-05-03T21:36:49.237+01:00a ja bywam w Wielkopolsce, więc może się tym zaint...a ja bywam w Wielkopolsce, więc może się tym zainteresuję<br /><br />...by dać szparagom jeszcze jedną szansę<br /><br />robiłam kiedyś szparagi w beszamelu i skutecznie zniechęcił mnie do nich ich zapach, ale było to ładnych parę lat temu, gdy nie umiałam jeszcze gotować, gdy nie miałam internetu i książek kucharskich, a na początku każdej drogi, w tym kulinarnej, warsztat i podstawy wiedzy się przydają<br /><br />wtedy jadłam białe; które są lepsze?Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-68600518112068565512010-05-03T21:34:39.061+01:002010-05-03T21:34:39.061+01:00Mea culpa!
Odwołuję, co napisałem w sprawie sezonu...Mea culpa!<br />Odwołuję, co napisałem w sprawie sezonu szparagowego. Majówkę spędziłem w Wielkopolsce (jak co roku prawie); okazuje się, że w tym roku szparagi już są! W Wolsztynie można je kupić na każdym rogu ulicy - sezon więc trwa.<br />Na swe usprawiedliwienie powiem, że nie zdarzyło się, bym w ostatnich latach zastał tam szparagi w tym właśnie czasie. A bywam (staram się być) co roku w Wolsztynie na tamtejszym święcie parowozów (1-3 maja) - najpiękniejszych maszyn, jakie znam. Bo z duszą :)<br />Pozdrawiam, wiunAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-5328867934380699192010-05-02T20:04:00.078+01:002010-05-02T20:04:00.078+01:00Asiejko, być może nie Twój smak, być może produkt ...Asiejko, być może nie Twój smak, być może produkt nie najlepszej jakości. Ja kiedyś też trzymałam je na dystans. <br /><br />Kucharzu, a jaki jest inny dobry powód odwiedzenia Wielkopolski? :) Kulinarnie to jeszcze rogale Marcińskie, oooo! ;) Dzięki serdeczne za link. <br /><br />Aniu, zazdroszczę i we wtorek idę na poszukiwania świeżych szparagów w Tychach. <br /><br /><br />Wesyr, prawda? Takie proste warzywo, dające takie spektrum możliwości. I tak krótko w roku dostępne, co podbija jego wartość. :) Parmezan i szparagi, to ciekawy mariaż. :)<br /><br />Pozdrowienia dla wszystkich z Tychów. Jestem już u Mamy i jest mi baaardzo dobrze. :DKarolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-23165053181388798082010-05-01T21:58:24.828+01:002010-05-01T21:58:24.828+01:00Szparagi - coś pięknego. Zadowolić się muszę stars...Szparagi - coś pięknego. Zadowolić się muszę starszymi egzemplarzami niż Twoje. Ciężko mi się odnieść smakowo do świeżych, jednak takie ze słoiczka też dają radę. <br /><br />I obowiązkowo muszę spróbować szparagów z parmezanem. Brzmi ciekawie.<br /><br />PozdroWesyrhttps://www.blogger.com/profile/05896872735004954375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-24176239382790012702010-05-01T20:46:56.493+01:002010-05-01T20:46:56.493+01:00Zaiste żyjemy w szparagowym raju;-)
Pozdrawiam,
An...Zaiste żyjemy w szparagowym raju;-)<br />Pozdrawiam,<br />Anna Maria, która jest po zjedzeniu kolejnej porcji szparagów (dwie godziny temu);-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-29010402092843780362010-04-29T14:58:13.849+01:002010-04-29T14:58:13.849+01:00No to masz jeszcze jeden dobry powód, aby odwiedzi...No to masz jeszcze jeden dobry powód, aby odwiedzić Wielkopolskę, region nieco zapomniany przez krajoznawców, a bardzo ciekawy, zarówno kulinarnie, jak i historycznie oraz przyrodniczo.<br /><br />Co do szparagów, to jeden Miemiec w programie podróżniczo-kulinarnym "Planet Food", prowadzonym przez bardzo ciekawą kucharkę Merilees Parker pokazał taki myk na chrupiące szparagi z piekarnika: łodygi, skropione stopionym masłem, posypane solą i cukrem, zapieczone w papierze do pieczenia, uszczelnionym spinaczami. 15-20 minut. Podane były razem z raczymi szyjkami kąpanymi w buerre noisette.<br /><br />Przepis szczegółowy jest tutaj (jeśli można):<br /><br />http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-specials/paper-clip-asparagus-recipe/index.htmlSzalony Kucharzhttps://www.blogger.com/profile/09936665834414482002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-9361401056524957002010-04-29T14:55:23.089+01:002010-04-29T14:55:23.089+01:00ładna ta zieleń na zdjęciu, taka intensywna
ja ze...ładna ta zieleń na zdjęciu, taka intensywna<br /><br />ja ze szparagami wciąż jeszcze na dystans.. nie zachwyciłyasiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-76875032244862482252010-04-29T14:37:26.661+01:002010-04-29T14:37:26.661+01:00Polko, dzieki serdeczne! Ja tez wcinam na sniadani...Polko, dzieki serdeczne! Ja tez wcinam na sniadanie - maczam w zoltku. :)<br /><br />Paulo, dziekuje i zachecam do sprobowania. :)<br /><br />Fetti, na pewno beda jeszcze czekac po powrocie i bede je jadl akilka tygodni. :) Dziekuje!<br /><br />Magda, seksi sa szparagi, co nie? ;) Milego pobyty nad morzem! <br /><br />Bee, poza sprawdzonymi mam nadzieje wyprobowac nowe przepisy. :) <br /><br />Wiun, prosze mi mowic po imieniu. :) Niestety nie mialam okazji sporbowac smacznych rodzimych szparagow,a te ktore probowalam pochodzily z prywatnej dzialkowej hodowli. Zaluje takze, ze nie bywam w Wielkopolsce i wierze, ze tamtejsze szparagi tez sa pyszne. Zas co do swierdzenia, ze szparagi pokonuja tysiace mil, aby trafic do sklepow - tak jest poza sezonem w UK, szparagi za na polkach caly rok, tyle, ze z Brazylii czy Maroka. Podkreslilam tylko, ze w sezonie mam dostep do naswiezszych - zbieranych o swicie na farmach w regionie. Stad uwazam, ze jestem szczesciara. Takoz Wielkopolanie. ;) Dziekuje za garsc informacji. :) <br /><br />Dziekuje za komentarze, pozdrawiam serdecznie i prosze o cierpliwosc - jutro lece do Polski, na nowe komentarze bede pewnie odpowiadac dopiero po weekendzie. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-28871874531947638362010-04-29T14:19:37.407+01:002010-04-29T14:19:37.407+01:00O ile dobrze rozumiem, przypuszcza Pani, że szpara...O ile dobrze rozumiem, przypuszcza Pani, że szparagi dostępne w Polsce trafiają tu z innych krajów. Te kupowane pod koniec kwietnia - na pewno tak. Sezon jeszcze się nie zaczął (sic!).<br />Niedługo jednak, juz a chwilkę, pojawią się szparagi rodzime. Tak się składa, że właśnie w Polsce znajduje się "zagłębie szparagowe", jedno z największych w Europie; to południowa część Wielkopolski. Tam zaopatrują się nie tylko polscy dystrybutorzy, ale też większość landów niemieckich. Jeśli więc planuje Pani majową wizytę w Polsce, proponuję wybrać się w okolice Leszna, Wielichowa, Perkowa, Wolsztyna... Znajdzie tam Pani najświeższe szparagi - prosto z pola.<br />Pozdrawiam, wiunAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-39935011060679919402010-04-29T12:03:20.520+01:002010-04-29T12:03:20.520+01:00Cieszę się że już rozpoczełaś sezon szparagowy - b...Cieszę się że już rozpoczełaś sezon szparagowy - bedę do ciebie zaglądać, bo w tym roku szykuję się do mojego debiutu szparagowego :)beehttp://rozkoszsmaku.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-31642471306310064372010-04-29T11:20:37.673+01:002010-04-29T11:20:37.673+01:00Mniamusne te szparagi i seksiaste. U nas tez byly ...Mniamusne te szparagi i seksiaste. U nas tez byly ostatnio, i na pewno jeszcze beda :)))Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-75924902139078060152010-04-29T10:52:52.770+01:002010-04-29T10:52:52.770+01:00Wsciubiam nochal:D I jeszcze raz udanego wypadu i ...Wsciubiam nochal:D I jeszcze raz udanego wypadu i aby po powrocie czekaly jeszcze pyszne szparagi:*<br />to bylam ja-Fetti-jak zwykle system mnie nie chce:DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-31638788575405824142010-04-29T10:24:31.271+01:002010-04-29T10:24:31.271+01:00ale smakowicie wyglądają! jeszcze nigdy nie przyrz...ale smakowicie wyglądają! jeszcze nigdy nie przyrządzałam :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2253877978243152561.post-73423965320212403392010-04-29T09:54:46.626+01:002010-04-29T09:54:46.626+01:00PYYYYCHA!
Mam dwa peczki pieknych dorodnych szpar...PYYYYCHA! <br />Mam dwa peczki pieknych dorodnych szparagow :))))<br />Zrobie w weekend na sniadanie :D<br />bezpiecznej podrozy do domu Karola!Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.com