To ciasto z południowych stanów USA mające przypominać błotnistą deltę rzeki Mississippi, ostro konkuruje z moim kultowym brownie. Piekę te dwa na przemian, gdy mamy ochotę na coś dekadenckiego, ale zarazem nie mam zbyt dużo czasu na zabawę w kuchni. Jest mało pracochłonne, a efekt jest świetny. Kruchy spód z kremową, wilgotną, czekoladową masą. Zdecydowanie dla czekoladożerców.
Ciasto z błota Missisippi (Mississipi Mud Pie)
na okrągłą blaszkę o średnicy 25cm
Spód
300g ciasteczek Digestives z ciemną czekoladą (lub innych kruchych z ciemną czekoladą)
70g masła
Masa
200g ciemnej czekolady
200g masła
100g cukru muscovado jasnego
100g cukru muscovado ciemnego
200ml śmietany kremówki
4 duże jajka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Masło stopić. Ciasteczka rozdrobnić w robocie kuchennym na bardzo drobne okruchy (albo rozkruszyć wałkiem), dodać masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masą spód blaszki. Wstawić do lodówki na 10 minut.
Czekoladę połamać, masło pokroić na kostki. Dodać do żaroodpornej miski i postawić na naczyniu z parującą wodą - masło i czekolada powinny się roztopić delikatnie w kąpieli wodnej i połączyć ze sobą. Delikatnie je ostudzić.
W misce zmiksować jajka z jasnym i ciemnym muscovado, aż masa będzie jednolita, dodać śmietanę, czekoladę z masłem i jeszcze raz zmiksować. Wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut, aż całość będzie ścięta. Może popękać, nie przejmować się tym. Od razu wyjąć z piekarnika. Po ostudzeniu dobrze jest je schłodzić w lodówce, a najlepiej smakuje dzień później.
Wygląda cudnie! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńDrukuję!! Będzie moje ;))
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńmusi smakować bajecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe. mmmmmmm....
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Zdecydowanie dla mnie. Już padłam na sam widok :))
OdpowiedzUsuńTakie obłędnie czekoladowe musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuń