12 czerwca 2013

Mleko migdałowe w pięciu prostych krokach. I smoothie na deser.



Kupowałam do niedawna mleko migdałowe, niesłodzone i było OK w smaku (tak mi się wydawało...), choć mierziły mnie dziwne dodatki (stabilizatory i substancje wygładzające) i "aż" 2% migdałów w składzie. Wykończyłam karton w zeszłym tygodniu z silnym postanowieniem zrobienia swojego. Sprawa jest prosta, a smak o niebo lepszy niż kupnego. Plus: sama natura, minus: 3 dni w lodówce to maksymalny czas przechowywania (podobno, ja dużo go piję, więc nie stoi dłużej).

Korzystałam z tej instrukcji. Spodobała mi się, bo główne składniki odmierzane są szklankami. Za pierwszym razem użyłam torebki syntetycznej do odcedzania, ale okazała się być za mało gęsta i w mleku miałam kawałeczki skórek. Nie wpływały na smak, ale mleko nie było jednolite - lepsze do smoothies, ale do kawy lubemu już nie bardzo. Za drugim razem użyłam bawełnianej ściereczki, którą wyparzyłam. Mleko wyszło idealnie gładkie. Zamówiłam syntetyczną torebkę do mleka roślinnego, ale jeszcze nie dotarła. Ale ściereczka też sprawdza się świetnie.



Mleko migdałowe 

ok. 600ml

1 szklanka naturalnych migdałów (użyłam nieblanszowanych)
ok. 5 szklanek wody źródlanej
2 daktyle, wypestkowane (użyłam Medjool)

1 krok - migdały zalać 2½ szklanki wody i zostawić na 12 lub idealnie na 24 godziny. 

2 krok - migdały odcedzić, przepłukać i włożyć do blendera. Wlać 2 szklanki wody, dodać daktyle i zmiksować.

3 krok - przelać masę na sito wyłożone ściereczką wstawione do miski i zostawić na ok 20 minut. 

4 krok - zwinąć ściereczkę i rękoma odcisnąć mocno resztki masy na ściereczce, aby resztki mleka spłynęły do miski. 

5 krok - przelać do butelki i wstawić do lodówki.

Uwagi

- Ilość wody można zwiększyć lub zmniejszyć - zależy jak gęste mleko lubicie i o jak intensywnym smaku. 
- Dosłodzić warto, bo bez tego jest dość mdłe - można użyć miodu, syropu z agawy, ja lubię daktyle. 
- Według niektórych dobrze robi mu szczypta soli, ale w mojej skromnej opinii nie robi znaczącej różnicy. 
- Nie próbowałam dodawać wanilię, cynamon, czy gałkę muszkatołową, ale myślę, że kiedyś spróbuję.

To mleko to moja absolutna podstawa smoothie, który robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego.

Smoothie deserowy bananowo - orzechowy

ok. 500ml 

ok. 300ml mleka migdałowego
1 duży dojrzały banan 
1 duży mięsisty daktyl 
1 łyżka naturalnego masła z orzechów ziemnych (bez cukru, bez soli) 
nieco ciemnego kakao do oprószenia

Banana obrać, połamać na małe kawałki i dodać do blendera. Dolać mleko, dodać masło orzechowe, wypestkowanego daktyla i zmiksować na gładką masę. Wlać do szklanki i oprószyć kakao. 

W gorący dzień można zamrozić banana pokrojonego w plasterki i zmiksować z resztą składników - smoothie będzie bardzo orzeźwiający i może zastąpić chętkę na lody.

Przepis w ramach akcji:

21 komentarzy:

  1. Już dawno miałam ochotę zrobić sobie takie mleko, a szukam zamienników z powodu mojej alergii. Wypróbuję przy najbliższej okazji :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) pyszne musi być to mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię dzisiaj :) super pomysł i bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z wytłoczynami z migdałów? do ciasta albo owsianki? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, podobno nadaja sie na ciastka, ale ja tego nie potwierdze, gdyz nie probowalam. :)

      Usuń
    2. zmielone migdały nadają się na peeling / pastę do oczyszczania twarzy. mniej kuchenne zastosowanie, ale chyba też dobre :)

      Usuń
    3. zmielone migdały nadają się na peeling / pastę do oczyszczania twarzy. mniej kuchenne zastosowanie, ale chyba też dobre :)

      Usuń
  5. wow, musi być pyszne... Wypróbuję w wakacje, jak już będę w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabym tak rozpocząć dzień :)

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzie można dostać takie piękne słomeczki ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekne zdjęcia :) A ja musze sprawic sobie nowe narzędzie miksujące bo poprzednie spaliłam robiąc masłom migdałowe :P

    OdpowiedzUsuń
  9. No to teraz czas na moją produkcje mleka migdałowego. :) Idę do kuchni zalać migdały!

    OdpowiedzUsuń
  10. Od kiedy zrobiłam domowe mleko migdałowe, jestem przekonana, że jest najlepsze :). Sposób ten sam. Pychota i jak ładnie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję bardzo za komentarze i pozdrawiam Was ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie robiłam, ale powoli dojrzewam do tego :)
    Spróbuję zrobić w wyciskarce ślimakowej, może nie trzeba będzie nic odcedzać? :) Dam znać jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  13. czym można zastąpić masło z orzechów ziemnych? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maslem z innych orzechow? Byle naturalnym, czyli nieslodzonym i niesolonym.

      Usuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)