8 czerwca 2013

Muffiny z rabarbarem (i razową mąką)


Dziś już nie ma mnie w domu, jestem na urlopie na wyspie Harris (Zewnętrzne Hebrydy), gdzie mam z okna taki widok:


Więc bardzo proszę o komentowanie, ale wyrozumiałość, gdyby komentarze pojawiały się z opóźnieniem, lub/i gdybym na jakieś pilne nie odpowiedziała. W tygodniu ukaże się też przepis na domowe mleko migdałowe, a także genialny smoothie deserowy z jego dodatkiem, tak więc mimo nieobecności zapraszam na blog po nowe inspiracje.

***

Dzisiejszy przepis na muffiny pochodzi z "Cupcakes & muffins" autorstwa Carol Pastor, ale został przeze mnie zmodyfikowany. Ma w składzie mąkę z pełnego przemiału, więc konsystencja muffinek jest nieco bardziej zwięzła niż tych wykonanych na samej białej mące. Polecam nie zamieniać cukru na inny, gdyż to właśnie demerara daje ciekawy posmak. No i imbir, który się kocha z rabarbarem. 

Polecam gorąco i pozdrawiam - dziś z północno - zachodniej Szkocji. 




Muffiny z rabarbarem, cukrem demerara i kandyzowanym imbirem


8 średnich muffin 

275g oczyszczonego, obranego rabarbaru 
4-5 kawałków kandyzowanego imbiru (moje kawałki były wielkości małych kostek cukru)
100g + 1 łyżka cukru demerara 
125g mąki pszennej 
100g mąki pszennej razowej, typ 1850
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody 
1 łyżeczka mielonego imbiru 
mała szczypta soli 
ok. 140ml naturalnego jogurtu 
1 jajko 
1 łyżka masła niesolonego 

175g rabarbaru pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Włożyć do rondelka, wsypać 50g cukru demerara, dodać 2 łyżki wody, 3-4 kawałki imbiru pokrojonego na plasterki lub słupki i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (piekłam bez termoobiegu). Formę na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia, albo papierkami do muffinek. 

W jednej misce wymieszać obie mąki, 50g cukru demerara, proszek do pieczenia, sodę, sól. 

W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko i następnie dodać rabarbar z sokami ugotowany w rondelku. Delikatnie wymieszać. 

Resztę rabarbaru pokroić na kawałki ok. 2.5-3cm, a te w paseczki. Do tego samego rondelka, którego używaliście dodać masło, łyżkę cukru demerara,1 łyżeczkę wody i 1 kawałek imbiru pokrojonego w plasterki lub słupki. Zagotować i trzymać na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar, wymieszać delikatnie i zdjąć z ognia po ok. minucie. 

Jajko wymieszane z jogurtem i rabarbarem wlać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką, tylko do momentu, aż suche składniki znikną. Masę nałożyć do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minut.

Przepis w ramach akcji:

6 komentarzy:

  1. Niesamowicie zazdroszczę pięknego widoku i słońca :) Wypoczywaj !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tu elegancko! Muffiny wyglądają przepysznie.
    :) dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Widoku zazdroszczę. Dobrze, że chociaż muffinki mogę sobie upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie widoki! :O
    Kochana..
    dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziekuje za zorganizowanie kolejny raz. :)

      Usuń
  5. Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze i pozdrawiam Was ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)