Dziś prezentuję kolejny zestaw obiadowy - lekki, wiosenny, niemal gotowy na przyjęcie lata. Bardzo świeży, jednocześnie napakowany smakami, które - jak nie da się ukryć - bardzo są ze mną w zgodzie ostatnimi czasy. Być może zechcecie zrobić dokładnie taki zestaw, być może wykorzystacie jakieś jego elementy. Dip z rzodkiewek to hit jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw, tak samo jak tzatziki - jest do nich bardzo podobny. Kapusta z rzodkiewkami to nieco inne spojrzenie na to popularne o tej porze roku warzywo. Łosoś ze słodkim chilli to u nas w domu absolutna klasyka i najszybszy sposób na bezproblemowy rybny obiad.
Łosoś pieczony ze słodkim sosem chilli
2 porcje
2 kawałki łososia
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 ćwiartki limonki do serwowania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg). Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułożyć rybę skórą do dołu i polać każdy kawałek słodkim sosem chilli. Jeśli chcecie podać rybę ze skórą, to folię należy posmarować olejem przed położeniem ryby; ja nie robię tego, skóra przywiera, a rybę nakładam na talerz już bez skóry - po upieczeniu delikatnie podważam ją szpatułką, przesuwam wzdłuż skóry, jakbym filetowała i sama skóra zostaje na blaszce. Rybę w tej temperaturze piec nie dłużej niż 7-9 minut. Podawać z ćwiartkami limonki oraz dipem z rzodkiewek i mięty, młodą kapustą ze szpinakiem i rzodkiewkami, a także prostymi upieczonymi szparagami, tyle, że bez parmezanu.
Dip z rzodkiewek i mięty
2-3 porcje
170g naturalnego gęstego jogurtu greckiego
ok. 10 średnich rzodkiewek
1 ząbek czosnku
8-10 listków świeżej mięty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina oliwy EV
Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach, czosnek obrać i drobno posiekać, listki mięty drobno posiekać i te wszystkie składniki wymieszać z jogurtem naturalnym, następnie nieco doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem delikatnie skropić dobrej jakości oliwą.
Młoda kapusta ze szpinakiem i rzodkiewkami
2 porcje
1 mała główka młodej kapusty
2 garści młodego świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka octu balsamicznego
3 szczypty brązowego cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 średnie rzodkiewki
Kapustę podzielić na liście, z których powycinać twarde nerwy. Liście ułożyć jeden na drugim, następnie zrolować dość ciasno w grube cygaro i pociąć na niegrube paski. Powstałe w ten sposób długie wstążki dodać do durszlaka, przepłukać i wymieszać z umytym szpinakiem.
Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć czosnek, aż się nieco zarumieni. Dodać kapustę ze szpinakiem, ocet balsamiczny, cukier, nieco soli i pieprzu i wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, dorzucić rzodkiewki i smażyć jeszcze przez minutę.
Młoda kapusta ze szpinakiem? Bardzo, bardzo ciekawe połączenie :) Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, ale jest łosoś!Pycha!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały, zdrowy posiłek;)
OdpowiedzUsuń