Podejrzewam, że nie jest to popularne połączenie składników i pomimo, że na pewno większość z Was ma te składniki zawsze w domu, to idę w zakład, że niewiele z Was próbowało połączyć to w jedno.
Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką nowej książki kucharskiej "Hugh's Three Good Things" autorstwa Hugh Fearnley-Whittingstall'a. Recenzja za parę dni, a teraz seria krótkich wpisów prezentujących to, co już z niej przygotowałam.
Na pierwszy rzut moje sobotnie śniadanie. Chrupiąco, słodko, słono i lekko kwaskowato.
Grzanki z oliwą, solą i miodem
kilka kromek dobrego chleba na zakwasie (ja miałam pszenny z odrobiną rozmarynu)
dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia (użyłam tej z Ginestry, pachnącej karczochami i o niskiej kwasowości)
grubo mielona sól morska lub sól w płatkach
miód
Chleb przypiec, tostować, grillować - sami decydujecie, co z nim zrobić i jak bardzo ma być przypieczony.
Polać dość obficie oliwą i zostawić na minutę, aby wsiąkła.
Posypać solą.
Polać miodem.
I tyle. Tylko tyle i aż tyle. Ja umarłam i znalazłam się w krainie wiecznej szczęśliwości.
Życzę Wam smacznego i miłej niedzieli!
Zapewniam Cię, że spróbuję dzisiaj na śniadanie!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak Ci smakowało. :)
Usuńno to mnie, przy niedzieli wymiotłaś. Książka, jak widać z gatunku must haves, tylko chyba będę musiała się ustawić z kapeluszem na którymś z rogów w Monachium, bo książkowe must haves to jedno, a drugie to must have the money
OdpowiedzUsuńCiebie wymiotłam? Taką wyjadaczkę? :D Ale tak coś czułam, że to mogą być Twoje klimaty. :) Must have the money - znam ten ból. Wygrana na loterii by się przydała, tyle przecież książek do kupienia. ;)
Usuńtrzeba będzie wypróbować :D
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy Ci smakowało. :)
UsuńMiód, sól, oliwa? Intrygujące. Nie omieszkam się spróbować. :)
OdpowiedzUsuńTo samo miałam pisać;)
UsuńSłone, kwaśne, słodkie - ja to uwielbiam, ulubione moje kanapki mają taką samą mieszankę smaków. :) Daj znać, czy smakowało. :)
UsuńSól w płatkach mam( jeszcze raz dziękuję), zamiast oliwy wezmę olej rzepakowy tłoczony na zimno, chleb własnej produkcji i gotowe.
OdpowiedzUsuńNo i miód gryczany. :)
UsuńTak! Olej rzepakowy tłoczony na zimno będzie genialny! Mi się skończył, ale jak tylko kupię, to też zrobię ę wersję. Zresztą poleca ją sam Hugh w książce. :) Nie jestem pewna co do wędzonej soli, ale z ciekawości pewnie sama spróbuję. Miód gryczany? Świetnie. Życzę smacznego i cieszę się, że sól się przyda. Pozdrawiam!
UsuńBrzmi tak jak lubię, uwielbiam takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego poszło na pierwszy strzał. :)
UsuńBrzmi tak jak lubię, uwielbiam takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńO, faktycznie to musi być COŚ! COSIAMI nazywam rzeczy tak proste, że faktycznie samemu na to wpaść, a tak pyszne, że wsuwa się z podniesionymi ze zdziwienia brwiami ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w tygodniu nie jem śniadań w domu i ten przepis musi poczekać do soboty :(
Spokojnie, sobota nie ucieknie. ;) I jak, spróbowałaś?
UsuńNo faktycznie ciekawie, jeszcze tak nie łączyłam pieczonego chlebka aż muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńRzeczywiście, nigdy jeszcze nie łączyłam tych składników na grzance, a w domu zawsze są :).
OdpowiedzUsuńto samo pomyślałam, jak zobaczyłam przepis. :)
UsuńO łał, dzięki dobra kobieto, niesamowite, naprawdę. Podobnie do Ojca Dyrektora, jedząc pomyślałam o chlebie żytnim na zakwasie właśnie w połączeniu z oliwą rzepakową tłoczoną na zimno, aż się prosi i to też na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAaaa, zignoruj mój komentarz wyżej. :) Cieszę się ogromnie, że Ci smakowało. :) Pozdrowienia! :)
UsuńRzeczywiście połączenie dość niespotykane ale intrygujące :) Mam ochotę wypróbować, ciekawa jestem bardzo tego smaku :)
OdpowiedzUsuńDaj proszę znać, co o tym sądzisz, jak już spróbujesz. :)
Usuńrzeczywiście ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPodoba mi się to połączenie. Ja bardzo lubię kanapki z masłem, świeżymi ogórkami i miodem. Polecam:)
OdpowiedzUsuńOgórka świeżego z miodem znam i bardzo lubię. :)
Usuńchyba jednak cos w tym jest ;D
OdpowiedzUsuńJest moc! :)
Usuńmoim zdaniem miód pasuje do wszystkiego. :)
OdpowiedzUsuńLubię miód BARDZO, ale czy pasuje do wszystkiego, to już nie jestem pewna. Ale jem tonami. ;)
UsuńWygląda cudownie, brzmi cudownie, ale ja nie lubię miodu :( Bardzo mi leżą takie połączenia- słodko-słone, chrupiąco-wilgotne ale co byłoby najlepsze w miejsce miodu- ja mam tylko golden syrup- znacie coś lepszego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, jestem pierwszy raz i pewnie jeszcze nie raz zagoszczę :)
Syrop z agawy, ostatecznie golden syrup albo syrop klonowy. :) Cieszę się, że mam nowego gościa, pozdrawiam. :)
UsuńFaktycznie:) Ale z pewnością spróbuję!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje. :)
Usuńbędzie jutro na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńI jak? :)
UsuńŚwietne grzanki, rzeczywiście tych smaków nie łączyłam dotąd, a sądzę, że pychota! :)
OdpowiedzUsuńKarolina, łączysz słono - słodki...niebezpieczne klimaty...wygoogluj :)))
OdpowiedzUsuńz ciekawości spróbuję, pa pa !
Tak wiem, to jakoś stymuluje mózg, czy coś? Jak kokaina. ;) No uwielbiam, co zrobię! :) (słono - słodkie, nie kokainę! ;P) Spróbuj i daj znać, co o tym myślisz. Pa!
Usuńaaaa ja uwielbiam grzanke plus słone masło i miód.....wieć na pewno jest przepyszneee.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, tost, słone masło i marmolada pomarańczowa, to taki klasyk, prawda? :)
UsuńWłaśnie przed chwilą zrobiłem i zjadłem grzanki. Moja wersja to: chleb żytni na zakwasie + oliwa z oliwek przywieziona z Toskani + miód wielokwiatowy z małej przydomowej pasieki. Doskonała mieszanka smaków. Dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało i że dałeś znać. Dziękuję i pozdrawiam. :)
UsuńJedliśmy i faktycznie pyszne to! We Włoszech jadają lody waniliowe z oliwą, też czad :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i Wam smakuje. :) Skoro miód z oliwą mi wchodził, to czemu nie lody? ;)
UsuńUkradłam pomysł i zmodyfikowałam.
OdpowiedzUsuńNa oliwie podgrzałam (to chyba był rozmaryn) przyprawy, na tym podgrzałam chleb. Posmarowałam miodem rzepakowym, posypałam solą...
Pewnie nie tak pyszne jak Twoje, ale mi i tak smakowało.;)
Super, to też brzmi świetnie. Dziękuję, że dałaś mi znać. :)
Usuń