25 września 2013

Kaszanka i gruszka




Black pudding, czyli angielska kaszanka, to przede wszystkim przysmak śniadaniowy. Smażone krążki czy plastry kaszanki to jeden z elementów tradycyjnego brytyjskiego śniadania (piszę brytyjskiego, gdyż występuje też w Szkocji czy Irlandii Północnej), choć przyznać muszę, że nie tak popularny jak bekon, czy kiełbaski. Z black puddingiem można też się spotkać w restauracjach, często bywa on podawany w różnych konfiguracjach jako przystawka (starter). Co ciekawe nie zdaje się mieć tak plebejskiej otoczki jak kaszanka w Polsce, ale trudno ukryć, że jedno od drugiego fizycznie nie odstaje zbyt wiele. Angielska kaszanka jest nieco bardziej zbita, zawsze zawiera drobno mielony owies (oatmeal), ale też wydaje się być ciut inaczej doprawiona, niż ta, którą pamiętam z Polski. Po usmażeniu trzyma fason, przez co na pewno łatwiej ją ładnie zaprezentować na talerzu.

Do black puddingu (jak i do dań z wieprzowiny) można mieć podany sos jabłkowy (w postaci gęstego musu), a ja dziś pragnę zaprezentować alternatywną wersję dla poczciwej kaszanki – połączyć ją w jesiennej sałatce z gruszką Williams. Czyż to nie brzmi brytyjsko?

Na przepis zapraszam do kolejnej odsłony bloga Grochalska po brytyjsku. Zapraszam serdecznie i życzę udanego dnia! 


8 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie.Za kuchnią angielską nie przepadam.Byłem szefem kuchni w restauracji w Reading, głównie dla Polaków.Śniadań angielskich z ich fasolą i czymś białym co nazywają kiełbasą nie trawię.To połączenie bardzo ciekawe.Pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reading? Knajpa dla Polaków? To nie brzmi dobrze. ;)

      U mnie na wsi są dostępne najwyższej jakości produkty, w tym kiełbaski, których wybór jest świetny - od tradycyjnych wieprzowych, z dodatkami lub bez, po te z dziczyzny. Nie można po kiełbaskach z supermarketu z zawartością 60% wieprzowiny (to wersja optymistyczna ;) ) oczekiwać cudów. W mojej skromnej opinii dobrej jakości kiełbaski wieprzowe są podobne do naszej białej surowej.

      Pozdrawiam również!

      Usuń
  2. Kaszanka na śniadanie - tego jeszcze nie próbowałam :). Ale bardzo lubię grillowaną czy w cieście, w połączeniu z jabłkami.
    Bardzo apetyczne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarnej kichy idzie jabłko z cebulą na spodzie kruchym niesłodkim, a do gruchy krem migdałowy i czekolada na spodzie kruchym słodkim! Tak to jutro widzę... ;o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarna kicha z gruszką?! Niedorzeczność! Do czarnej kichy idzie jabłko z cebulą na spodzie kruchym niesłodkim, a do gruchy krem migdałowy i czekolada na spodzie kruchym słodkim! Tak to jutro widzę... ;o)

    OdpowiedzUsuń
  5. Black pudding w Irlandii serwuje się nawet na pizzy ;) Jest jeszcze white pudding, ale czarny moim zdaniem smaczniejszy. Zazdroszczę kiełbasek, w mojej wsi cienko, oj cienko...

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie zaintrygowało to, jak pokroiłaś gruszki. Nie przeszkadzają pestki? Czy jakoś je usunęłaś potem? Takie plastry wyglądają i estetycznie, i praktycznie ;).
    A co do kiełbasek, to też uważam, że dobre jakościowo są b. smaczne, i owszem, porównywalne do białej. Mam niestety jednak wrażenie, że niektórzy próbują te przeznaczone do gotowania jeść na surowo, co hmmm, nie jest najlepszym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dobrej jakosci, ostra szatkownice. Podstawa, to dosc duza, pekata gruszka. Najpierw kroje w plastry z jednej strony - do ogryzka. Potem przekladam na druga strone i znowu kroje plastry az do ogryzka. Po bokach zostaja dwa jakby panele - te obgryzam i nie daje do salatki. ;)

      Wiele narzekan slysze na te kielbaski i bekon* i uwazam, ze to niesprawiedliwe. I tu i w Polsce bywaja kielbasy zlej jakosci. Trzeba wiedziec co wybierac i JAK przyrzadzic. Moje lokalne sa z Masham, te kielbaski co chwile zdobywaja jakies nagrody na konkursach masarskich.

      *bekon - "jak smazony, to wyplywa biala maz". Tyle, ze bekon najlepiej sie nadaje do polozenia pod goracym grillem, a jak sie nie ma grilla w piekarniku, to poprostu upieczony w wysokiej temperaturze.

      Usuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)