22 sierpnia 2013

Co do jedzenia do pracy? Sałatka z tuńczyka, cukinii, papryki i brązowego ryżu.




Sałatka to pożywna, sycąca, dająca sporo energii, a co najważniejsze powoli ją uwalniająca, dzięki brązowemu ryżowi. Po solidnej porcji nie jestem głodna przez 3 godziny, co u mnie, uwierzcie, jest sukcesem. Próbowałam ją ze świeżą papryką, ale jednak w tym zestawie wygrywa dla mnie papryka upieczona, obrana ze skóry i marynowana - taka ze słoika z delikatesów. Ważne jest aby ryż nie przytłumił reszty składników pod względem ilości - ma być delikatnym wypełniaczem, ale główne skrzypce ma grać cukinia, papryka i tuńczyk.



Sałatka z brązowego ryżu, tuńczyka, papryki i cukinii 

2-3 porcje 

ok. 1½ szklanki ugotowanego brązowego ryżu 
1 średnia cukinia 
2 duże papryki bez skóry, pieczone, marynowane 
1 puszka tuńczyka w zalewie lub oleju/oliwie 
2 łyżki oliwy (opcjonalnie - jeśli tuńczyk z zalewy)
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka octu balsamicznego 
kilka listków bazylii
kilka listków mięty 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 
szczypta mielonej chilli 


W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, ocet, nieco soli, pieprzu i chilli.  Cukinię i paprykę pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do miski. Odcedzić tuńczyka z zlewy (lub oliwy) i dorzucić do miski, a następnie dodać ryż i świeże zioła. Delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, jeśli jest taka potrzeba.




12 komentarzy:

  1. Oj, "zapach" tuńczyka mógłby zabić wszystkich w biurze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wbrew pozorom dobrej jakosci tunczyk z puszki nie roznosi silnej woni, w przeciwienstwie do smazonej ryby z frytkami, ktora lubi podjadac sobie moj szef.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie!
    Mój pracowy repertuar zrobił się już tak nudny, że wolę burczenie w brzuchu (też co ok. 3 godziny) ;D

    A zapach tuńczyka jest przecież smakowity! No i latem wszystkie okna otwarte, więc w 5 minut jest po wszystkim.

    Mogę zamiast mięty i bazylii dać pietruchę i koper, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie nie mozesz, ha, ha! ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia surowa?

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam pytanie, dlaczego to jest w zakładce wegetariańskie?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest.

      To sa etykiety, skopiowalam je spod wpisu:
      Labels: jedzenie do pracy, przekąski, ryby i owoce morza, sałatki

      Usuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)