11 listopada 2013

Luby gotuje. Lekka kolacja w śródziemnomorskim stylu.




Tę kolację mieliśmy, gdy na dworze szalało zimno i deszcz. Nawet przyplątała się butelka rewelacyjnego wina z Pugli przysłana przez przyjaciół smakoszy. I wiecie co? Dzięki tej uczcie zapomniałam, że na dworze szarzyzna. 

Oto lista tego co jedliśmy:
- surówka z selera naciowego z gruszką, chilli, pietruszką i musztardą ziarnistą podana z dojrzewającą szynką,
- ciepła focaccia nadziana siekanymi oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami, grillowanymi paprykami, mini korniszonami, miętą, bazylią i parmezanem,
- kulki mozzarelli z gęstym pesto z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu czyli prawie klasycznym Genovese (było nieco bardziej treściwe),
- granita z limonki, mięty podana z (rozmrożonymi) malinami i cząstkami pomarańczy i limonek.

Jesli jestescie ciekawi, to zapraszam do przepisów. Uczta na 2-4 osoby. 


Nadziewana focaccia

1 focaccia (luby użył mojej domowej, którą upiekłam dzień wcześniej, zapraszam po przepis)
1 x 450g słoik pieczonych papryk
1 łyżka kaparów z zalewy, odcedzonych
6 suszonych pomidorów z oliwy
duża garść mieszanych marynowanych oliwek bez pestek 
1 świeża czerwona chilli
duża garść pomidorków koktajlowych
3-4 małe korniszonki
mała garść świeżej mięty
mała garść świeżej bazylii
½ cytryny
Parmezan - kawałek do ścierania 

Surówka z selera, gruszki i szynki dojrzewającej

600g selera korzeniowego
½ świeżej czerwonej chilli
1 gruszka
garść świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
2 łyżki białego octu winnego
250g szynki dojrzewającej

Mozzarella z pesto 

2 x 125g kulki mozzarelli
100g orzeszków piniowych
½ ząbka czosnku
75g parmezanu
duża garść świeżej bazylii
½ cytryny
½ suszonej chilli

Dodatkowo

oliwa z pierwszego tłoczenia
sól
świeże zmielony czarny pieprz

Granita 

5 dużych garści kostek lodu
3-4 gałązki świeżej mięty
1 cytryna
2 limonki
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
3 kopiaste łyżki drobnego cukru
1 pomarańcza
garść malin do serwowania (mogą być rozmrożone)

Przed gotowaniem przygotować wszystkie składniki, aby były pod ręką. Nagrzać piekarnik do 150 stopni C. Przygotować robot kuchenny ze standardowym ostrzem, nakładkę do tarcia na duże oczka, oraz sprawdzić, czy w zamrażarce jest wystarczająco miejsca, aby wstawić tam talerz z granitą.

Wypełnić robot kuchenny kostkami lodu do połowy. Dodać listki mięty, zetrzeć skórkę z limonki i cytryny i dodać ekstrakt waniliowy. Zmielić, aż konsystencja będzie dość drobna. Podczas mielenia dosypać cukier i wcisnąć sok z cytryny i limonki. Jak mikstura jest jednolita to przełożyć ją na talerz i wstawić od razu do zamrażarki.

Przygotować surówkę. Wypłukać robot kuchenny, założyć nakładkę do tarcia. Obrać seler i pokroić na ćwiartki. Pozbyć się pestek z chilli, pozbyć się ogonka z gruszki, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Seler, chilli, gruszkę i natkę pietruszki zetrzeć w robocie i przełożyć do miski. Dodać obie musztardy, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać delikatnie, najlepiej używając rąk. Doprawić jeszcze jeśli za mało słone/pieprzne. Odstawić, aby smaki się przegryzły. 

Focaccię wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, ma się zagrzać. Przygotować nadzienie. Na desce do krojenia położyć papryki, kapary, oliwki, suszone pomidory, chilli, pomidorki koktajlowe korniszony, listki mięty i bazylii. Wszystko drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać chlust oliwy, sok z połowy cytryny i wymieszać. Wyciągnąć focaccię z piekarnika, przekroić wzdłuż, rozłożyć połówki i na dolną rozłożyć równomiernie nadzienie, skropić sokami, które zostały w misce, na górę zetrzeć szczodrą porcję parmezanu, przykryć drugą połową i zanieść do stołu. 

Na desce lub na jakimś płaskim naczyniu do serwowania zaaranżować plastry szynki w kręgu, a do środka dodać surówkę. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Zabrać do stołu.

Mozzarellę odcedzić i ułożyć na naczyniu do serwowania. Wypłukać robot kuchenny i włożyć do niego ostrze tnące. Do robota dodać orzeszki piniowe, 75g parmezanu, pół obranego ząbka czosnku, bazylię i ok. 100ml oliwy i zmielić na pesto. Rozłożyć je na  kulkach mozzarelli, skropić oliwą, pokruszyć suszoną chilli i zetrzeć nieco więcej parmezanu na górę. Zabrać do stołu. 

Focaccię podzielić na 4 kanapki, kulki mozzarelli podzielić między ucztujących, zajadać z surówką z szynką. Jak już będziecie gotowi na deser, to wyjąć talerz z granitą z zamrażarki, podziabać widelcem, aby nieco się rozkruszyła, udekorować malinami i ćwiartkami pomarańczy (opcjonalnie także z limonką - dobra do skropienia granity) i serwować.

2 komentarze:

  1. Jedzenie na wszystko dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie uświadomiłam, że pożądam selera! ;D Surówka ląduje na moim stole jutro, bez szynki!

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)