20 sierpnia 2012

Pięć lub mniej składników # 6 (lody dwuskładnikowe - dietetycznie i deserowo!)



Oj, dawno nic nie wrzucałam do tej serii, kilka przepisów z małą liczbą składników pojawiło się od ostatniego odcinka, ale jakoś tak się złożyło, że koncepcja wpisu nie pasowała mi do cyklu, stąd oznaczyłam je tą etykietą, ale nie traktowałam jako jego kontynuację. Ale dziś się zorientowałam, że ten przepis z pewnością pasuje do niego, co więcej ma jeszcze mniejszą ilość składników niż zwykle i jest deserowy. Dobra okazja, pomyślałam, aby odnowić zakurzoną serię.

Są to lody ekspresowe, dziecinnie łatwe do wykonania, bez cukru, bez nabiału i o dziwo ze smakiem! Jak porzucicie jedzenie cukru, albo bardzo mocno go ograniczycie, to możecie się zdziwić ile słodyczy można znaleźć w owocach czy warzywach. Po tygodniu jedzenia owoców (i to w ograniczonym wyborze, bo ta kilkutygodniowa dieta...), czy koktajli na deser, postanowiłam pójść dalej i zrobić lody. Mleko i  śmietana mi nie służą, za sojowym nie przepadam, a na sorbet nie miałam ochoty. Dawno temu na jakimś amerykańskim blogu mignął mi przepis na lody z mrożonych bananów. Zrobiłam, ale trochę po swojemu - dodałam naturalne, niesłodzone masło z orzeszków ziemnych. Takie organiczne i bez żadnych nonsensownych składników - to moje ulubione. Warto zapłacić ciut więcej i kupić naturalne, zamiast tych faszerowanych wypełniaczami, konserwantami i olejami roślinnymi. 

Muszę przyznać, że byłam sceptyczna, ale smak tych lodów mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. I będę je powtarzać! Nawet jeśli będę mogła zażerać się tłustymi, prawdziwymi lodami, to tymi też nie będę gardzić. Słonawe masło świetnie balansuje słodycz banana, ale pewnie już wiecie, że ma mam świra ba punkcie słono -słodkich deserów. Spróbujcie więc sami - jeśli nie będą Wam smakować stracicie tylko dwa składniki i niewiele czasu. Myślę, że warto zaryzykować.

A ja już myślę nad innymi wersjami...


Lody bananowo - fistaszkowe 

ok. 4-6 gałek

4 małe, bardzo dojrzałe banany (najlepiej z taką poplamioną, ciemniejącą skórką)
2 łyżki naturalnego, niesłodzonego masła z orzeszków ziemnych 


Banany obrać i pokroić na niezbyt grube plasterki. Ułożyć na tacce w jednej warstwie i zamrozić (u mnie spędziły noc w zamrażarce, ale myślę, że wystarczą im 3 godziny). Wyciągnąć z zamrażarki i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. 

Przełożyć do robota kuchennego z ostrzami. Następnie miksować i co kilkanaście sekund szpatułką zbierać masę z boków. Miksować, aż masa będzie prawie gładka, następnie dodać masło orzechowe i miksować jeszcze chwilę. Można dać je od razu, ale ja chciałam mieć strużki masła w masie bananowej, więc dodałam je pod sam koniec. Na tym etapie można od razu podać, albo przełożyć do pudełka i zamrozić. Przed podaniem jedynie należy pamiętać, aby wyjąć je z zamrażarki na kilkanaście minut przed podaniem aby odtajały. 

24 komentarze:

  1. Lody bananowo - fistaszkowe? Brzmi super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm brzmi i wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiam Sweet Housewife

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowa ekscytacja, ale kalorycznie...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście na kalorie nie zwracałam uwagi. ;) Dieta, to nie znaczy niskokaloryczna zawsze. Można być na diecie beznabiałowej i wtedy one spełniają warunek dietetyczności. :)

      Usuń
  4. Ty wiesz że to mogą być jedne z moich ulubionych lodów? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Zombiaku :* piszę raz jeszcze, tym razem z pozdrowieniami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Straszny zombiak ze mnie, ha, ha! Dzięki, że się odezwałaś i sorry za to wykasowanie! :*

      Usuń
  6. oj, chyba trzeba będzie w kupić w końcu zamrażarkę :D Przepis fantastyczny i pewnie da się go zrobić z masłem arachidowym, co powinno smakować JC.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ustaliłyśmy już mailowo, że to jest masło z arachidowych. :D Z każdym masłem orzechowym będzie git. :) Kupuj zamrażarkę. :)

      Usuń
  7. robiłam je dzisiaj na podwieczorek, są przepyszne<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie! Cieszę się, że Ci smakowały.

      Usuń
  8. Karolino, czy to bylo tutaj moze? - http://www.thekitchn.com/how-to-make-creamy-ice-cream-w-93414 I ja je niedawno przetestowalam i faktycznie milo mnie zaskoczyly, choc nie doczekaly sie jeszcze niestety publikacji ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że możliwe, ale na pewno nie było tam smakowych wersji, więc może jednak gdzieś indziej? Ona królują na blogach RAW, a ja ostatnio się dużo interesuję tą dietą, więc głowy nie dam sobie obciąć, gdzie je widziałam. Fajowe są, prawda? :)

      Usuń
  9. Cudo! Zrobiłam na patyku! Troszkę mi nie wyszło miksowanie, więc musiałam je "zezwierzęcić" :D
    Powiedz czym ty robisz te lody, bo mój blender trochę wymięka na takich gęstościach?

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)