21 maja 2013

Burgery z kurczaka, salsa z awokado i pomidorów & frytki z batatów




Siedziałam przymusowo w domu. Od porannych godzin padał deszcz. Nie, on nie padał. Napierdzielał pod rożnymi kątami w takiej ilości, jaka normalnie spada o tej porze roku w ciągu miesiąca. Do tego wiał bardzo silny wiatr. A to wszystko w ciągu paru godzin. Wystarczyło, aby z sufitu ciurkiem zaczęła się lać woda. Prosto na dywan i ku zdziwieniu trójki kotów. I mojemu rzecz jasna. Odruchowo porwałam garnek. Kap. Kap. Bębnienie dość regularne i ciężkie.

W obawie, że pogoda może się pogorszyć (tak, to możliwe) i że trzeba będzie wymieniać wiadro pełne wody, zostałam w domu w środku tygodnia. W pracy są wyrozumiali, gdyż wiedzą, że w okolicy takie sprawy to norma, a fachowiec owszem naprawi dach, ale gdy będzie sucho (to kiedyś będzie?). Doraźnie nie pozostaje więc nic innego, jak opróżniać to wiadro z wodą. 

Czas spędzony w domu oczywiście wykorzystałam na dogadzanie sobie i poprawianie sobie humoru. Kosmetycznie i kulinarnie. Czyli wypiękniałam się (hmm, takie było założenie) w ciepłej kąpieli, ale to po przygotowaniu smacznego i kolorowego obiadu, który jak nic innego potrafi podnieść morale. 

Nie życzę sobie więcej przeciekającego dachu, nawet nie życzę sobie więcej takiej pogody w połowie maja, bo ona jest do zaakceptowania, ale powiedzmy sobie szczerze i zdecydowanie - w listopadzie. Natomiast takich obiadów życzę sobie więcej. I Wam również i zachęcam do jego przygotowania. 


Burgery z kurczaka 

4-5 sztuk 

550g filetów z kurczaka, bez skóry 
1 żółtko 
1 łyżka oleju chilli 
1 łyżeczka mielonej kolendry 
1 łyżeczka mielonego kuminu 
¼ łyżeczki mielonej chilli 
¼ łyżeczki kurkumy 
1 płaska łyżeczka czarnuszki 
½  czerwonej cebuli, obranej
2 ząbki czosnku, obrane
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 
2-3 łyżki oleju słonecznikowego 
ćwiartki limonki do serwowania


Cebulę i czosnek posiekać na drobno w malakserze. 

Mięso pokroić w kostkę (ok.2cm). Dodać do malaksera z kurkumą, chilli, kuminem, kolendrą, czarnuszką, olejem chilli, odrobiną soli i pieprzem oraz żółtkiem. Pulsacyjnie zmielić, aż masa będzie dość gładka. 

Z masy uformować burgery - najlepiej mokrymi rękoma, bo masa się mocno klei. Ułożyć na desce do krojenia posmarowanej olejem i rozgrzać patelnię grillową Burgery także z góry posmarować resztą oleju i smażyć na bardzo gorącej patelni grillowej przez ok. 4-5 minut z każdej strony. W przypadku zwykłej patelni olej rozgrzać na niej i usmażyć burgery, aż będą zarumienione z obu stron, tez ok. 5 minut z każdej strony (to zależy jakie grube zrobicie, trzeba naciskać szpatułką w burgera i zobaczyć, czy ze środka leje się dużo różowego płynu - to oznacza, że jeszcze są niedosmażone).

Serwować z ćwiartkami limonki - przed jedzeniem wycisnąć z nich sok na mięso.


Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków (batatów)
 
2-3 porcje 

2-3 średnie bataty 
4 łyżki oleju słonecznikowego 
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego 
½ łyżeczki ziaren kuminu 
½ łyżeczki słodkiej papryki 
¼ łyżeczki mielonej chilli 
sól

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg). W dużym rondlu zagotować wodę z odrobiną soli. W moździerzu lekko utłuc ziarna kopru włoskiego i kuminu.
 
Bataty obrać i każdy pokroić na 6-8 dużych frytek. Wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie odcedzić i dodać z powrotem do rondla wraz z olejem, odrobiną soli i wszystkimi przyprawami. Lekko potrząsać rondlem, aby frytki pokryły się olejem i przyprawami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać resztą oleju, jeśli coś zostało w rondlu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut, lub gdy frytki będą zarumienione jak lubicie.


Salsa z pomidorów i awokado 

2 porcje 

½ czerwonej cebuli, obranej 
sok z ½ cytryny 
3 dymki
garść świeżej kolendry 
½ awokado 
2 średnie pomidory
1 łyżka oliwy (EV) 
szczypta cukru 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz   

Cebulę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i zostawić na ok. kwadrans. 

Dymkę pokroić na plasterki, kolendrę posiekać, zachowując kilka listków do dekoracji. Dodać do miseczki. Awokado wydrążyć i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pomidory przekroić na pół i można wypestkować lub zostawić pestki, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce z cebulą. Dodać oliwę, sól i pieprz, szczyptę cukru i jeszcze raz wymieszać.

9 komentarzy:

  1. ale smakowicie, kolorowo i optymistycznie!!! pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, o tak, o tak. To jest zestaw, który podbija moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak, na Wyspach zawsze moze byc gorzej :)
    Szalenie mi sie podoba zawartosc twojego talerza. Zwlaszcza te frytki z batatow, ktore koniecznie musze zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach poproszę taki talerz tu i teraz, wspaniały obiad:-). Życzę dużo słońca co by pan od dachu przyszedł i załatał dziurę:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny zestawik, wiosenny taki

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze i pozdrawiam Was serdecznie! :]

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)