21 lipca 2013

Boćwina


 

Boćwina, burak liściowy, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy - pod takimi nazwami możecie znać to warzywo. Znacie? Lubicie?

Liście na zdjęciu pochodzą z mojego ogródka. Zerwałam boćwinę, a piętnaście minut później wylądowała w zupie. Jeśli macie ochotę na ciekawą zupę z wykorzystaniem tego zdrowego i smacznego warzywa, które na dodatek jest piękne, to zajrzyjcie tu jutro. Pamiętajcie, że nie ustępuje swoimi właściwościami odżywczymi szpinakowi i jedzcie boćwinę na zdrowie.


9 komentarzy:

  1. Takie żółte? Jak żyję jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W UK widziałam chyba w 5 kolorach. Mi wyrosły tylko 3. :)

      Usuń
  2. Kapusta rzymska, a co to takiego?
    Chyba SAŁATA RZYMSKA nie mająca nic wspólnego z burakiem
    Pozdrawiam,
    Czarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta rzymska z grupy kultywarów buraka zwyczajnego. Sałata rzymska też jest, ale to inne warzywo. Warto sprawdzić zanim się skrytykuje wielkimi literami.

      Usuń
  3. Takiej małej jeszcze nie jadłam, kurczę ładnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jet tak piękna, że żal jeść. ;) Młode listki są super, nie wiem, czy zdążą mi urosnąć, tak mi smakują (są delikatne).

      Usuń
  4. Młode listki najlepsze, ale dużymi też nie gardzę. Łodygi trochę przypominają szparagi imho.

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)