Moja propozycja na letni lunch do pracy. Sałatka jest lekka, ale sycąca, robię ją korzystając z obfitości warzyw i tego, co rośnie mi w donicach, czy na grządkach. Schłodzona bardzo dobrze odświeża w gorący dzień. Proporcje nie są ważne, a dobór warzyw i ziół zależy od tego, co się lubi i ma pod ręką. Świeża chilli daje jej kopa. Zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, które zabieram do pracy.
Sałatka ze świeżych warzyw i pęczaku
2 porcje
1½ szklanki ugotowanego pęczaku
2 średnie pomidory
½ świeżego ogórka, obranego lub ze skórką
1 mała zielona papryka, wypestkowana
6 rzodkiewek
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
½ łyżeczki drobno posiekanej chilli
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
W misce wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i chilli. Warzywa pokroić na niewielką kostkę. Dorzucić do miski. Zioła posiekać drobno i dodać do warzyw. Dorzucić pęczak i wymieszać.
Pomidorki z ogródka ubogacą każde danie obecnie :))
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńpycha, wyglada przesmacznie:)
OdpowiedzUsuńZnowu się zgrywamy, u mnie też bardzo podobna sałatka dzisiaj. Niech żyje pęczak! ;)
OdpowiedzUsuńpyszne II śniadanko w pracy :)
OdpowiedzUsuńSuper jedzenie, akurat na lato;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją!
OdpowiedzUsuń