27 lipca 2013

Konfitura morelowa - przepis podstawowy









Konfitura morelowa 

ok. 4 słoiczki 190ml 

1.2 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
ok. 450g białego cukru 
sok z połowy cytryny 

Morele przekroić na pół i wypestkować. Połówki moreli zasypać cukrem w rondlu, dodać sok z cytryny, przykryć i zostawić na całą noc.

Następnego dnia wstawić na najmniejszy możliwy ogień. Smażyć przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć, przykryć i zostawić.

Następnego dnia powtórzyć smażenie na minimalnym ogniu, przez 2 godziny, po czym wyłączyć i zostawić. 

Trzeciego dnia powtórzyć smażenie przez 2 godziny, ale pilnować już bardziej, bo masa będzie gęsta i będzie łatwo o przypalenie, tak więc trzeba mieszać dość regularnie.

Gorącą konfiturę przełożyć do świeżo wyparzonych i jeszcze ciepłych słoiczków, zakręcić je, postawić do góry dnem w garnku wyłożonym ściereczką, zalać do połowy wodą, zagotować i zmniejszyć ogień. Po ok. 10 minutach wyłączyć gaz i pozostawić słoiczki w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć z wody, osuszyć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przepis w ramach akcji




3 komentarze:

  1. Bardzo lubimy taką konfiturę, dziś właśnie morelami nadziewaliśmy rogaliki drożdżowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam melanż dwóch przepisów (tj. z dodatkiem ziół - rok temu robiłam tak renklodę - ale bez pieprzu), przede wszystkim wykorzystując Twoją metodę z zasypywaniem owoców cukrem (choć odstawiłam tylko na ok. 5-6h, zapociły się wystarczająco). Smażyłam tylko 2 dni, bo zgęstniały wystarczająco, wyszło bdb. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, nawet nie wiesz, jak czekam na przygotowywanie własnych słoiczków w UK :)

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)