Obok korzennej konfitury z moreli z wodą różaną ta jest moją drugą ulubioną. Zrobiłam eksperymentalnie kilka słoiczków zeszłego lata, a w tym roku podwoiłam ilosć. Nie bójcie się proszę różowego pieprzu. Jest on lekko pikantny i słodkawy, jakby owocowy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny. Pasuje idealnie do owocowych przetworów.
Konfitura z moreli z rozmarynem i różowym pieprzem
ok. 5 słoiczków 200ml
2kg dojrzałych moreli
1kg kg białego cukru
1 płaska łyżeczka różowego pieprzu
2 gałązki rozmarynu
Morele przekroić na pół i wypestkować. Połówki moreli zasypać cukrem w rondlu, przykryć i zostawić na całą noc.
Następnego dnia wstawić na namniejszy możliwy ogień. Smażyć przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć, przykryć i zostawić.
Następnego dnia powtórzyć smażenie na minimalnym ogniu, przez 2 godziny, po czym wyłączyć i zostawić.
Trzeciego dnia powtórzyć smażenie przez 2 godziny, ale pilnować już bardziej, bo masa będzie gęsta i będzie łatwo o przypalenie, tak więc trzeba mieszać dość regularnie. Na ostatnie 30 minut dodać różowy pieprz rozgnieciony w moździeżu i drobno posiekane igły rozmarynu.
Gorącą konfiturę przełożyć do świeżo wyparzonych i jeszcze ciepłych słoiczków, zakręcić je, postawić do góry dnem w garnku wyłożonym ściereczką, zalać do połowy wodą, zagotować i zmniejszyć ogien. Po ok. 10 minutach wyłączyć gaz i pozostawić słoiczki w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Wyjać z wody, osuszyć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis w ramach akcji
zaintrygowałaś mnie. taka nietuzinkowa propozycja.
OdpowiedzUsuńale ja ją kupuję. i zapewne otworzywszy słoik takiej konfitury, zjadłabym cały w mgnieniu oka, oblizując z apetytem łyżeczkę.
Pozdrawiam!
Podoba mi się kompozycja smakowa;)
OdpowiedzUsuńA po co smażyć tak długo, jeśli dodaje się tak dużo cukru?
OdpowiedzUsuńTo na pewno nie jest konfirura, tylko powidła.
gdzie można kupić taki różowy pieprz?
OdpowiedzUsuńAle gdzie? Tj. kraj, region. Nie wiem skad piszesz.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWarszawa
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem. Googlalas to?
Usuńjeszcze nie, ale dzięki
OdpowiedzUsuńKarolino cudowne połączenie. Dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńczy zamiast moreli można użyć brzoskwiń? Robiłam rok temu i byłam bardzo zadowolona ale teraz się spóźniłam.. z góry dziękuję za dopowiedz :)
OdpowiedzUsuń