26 maja 2012

Co zrobić z twardą skórką parmezanu?

Możecie go użyć jako składnik bulionu warzywnego. Parmezan jest bogaty w umami (piąty smak, wyborna esencja), więc w naturalny sposób podkręci smak bulionu. Taki bulion jest idealny np. do podlewania risotto. :)

16 komentarzy:

  1. Ja zbieram na zupę. Mam już całkiem sporą torebkę w zamrażalniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, ze tak mozna, ale ja jakos nie mam cierpliwosci, aby uzbierac duza ilosc skorek. ;) Moze kiedys...

      Usuń
  2. Jaki ciekawy pomysł! Teraz bardzo żałuję, że zawsze pozostałości po serze wyrzucałam do kosza. Od teraz to się zmieni dzięki Twojemu pomysłowi.

    Udanej soboty,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyrzucac! Zbierac - na zupe, czy do bulionu. :) Sobota byla cudowna, z malym opoznieniem, ale dziekuje. :)

      Usuń
  3. u mnie się nic nie uchowa. W domu mam amatora "skóry"

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa skoro tak, to super. Wazne, aby nie wyrzucac. :)

      Usuń
    2. A ja nawet nie wiedziałam, że taką skórę surową suchą z parmezana to jeść wolno! No, ale ja ciemna dziewucha z puszczy, to nie wiem.Jak to jest z tą skórką, co ? Można ją sobie tak zawżdy zjeść, jako się zęby ma do gryzienia ?
      Nie jest ci ona szkodliwa ?

      Usuń
    3. Ja myślę, że ona nie jest szkodliwa, ale nieszczególnie łatwa do konsumpcyji ;)

      Usuń
  4. To się nazywa kreatywność! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie tam kreatywnosc. Wyczytalam gdzies. ;P

      Usuń
    2. Ale najpierw na sobie testowalam ofkors. ;)

      Usuń
  5. Muszę być jakiś niedorobiony, bo parmezanowy klin, kiedy się kończy ścieram bokiem, nie od dzióbka, i w ten sposób obeschła skórka jest ścierana razem z pate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja przy próbach starcia skórki masakruję sobie palce i paznokcie, więc wolę ją użyć jak podbijacz smaku.

      Usuń
  6. Muszę być jakiś niedorobiony, bo parmezanowy klin, kiedy się kończy ścieram bokiem, nie od dzióbka, i w ten sposób obeschła skórka jest ścierana razem z pate.

    OdpowiedzUsuń
  7. A tak się zastanawiam z czego składa się taka skórka? Zawsze myślałam że to jakiś wosk, czyli coś bardzo niesmacznego w moim mniemaniu. Że to jest zeschnięty ser? A czy taka od grana padano też się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grana Padano nie ma takich właściwości smakowych jak parmezan, mówiąc innymi słowy - nie jest tak bogaty w umami, jeśli w ogóle ma ten smak. A to właśnie podbija smak bulionu.

      Skórkę można zjeść, jest naturalna, tylko dla mnie ona nie jest aż tak pyszna, więc ścieram do granic możliwości, ale same skórki wykorzystuję nie do bezpośredniej konsumpcji. ;)

      Usuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)