29 maja 2012

Dales Food & Drink Festival, część 2

Zapraszam na drugą część fotorelacji z Dales Food and Drink Festival.  Pierwszą część mozecie obejrzeć pod tym linkiem.

***
Oprócz jedzenia i picia czekało też kilka innych atrakcji. Można było np. zobaczyć jak buduje się murki kamienne bez zaprawy (dry stone walls), co niestety jest wymierającym fachem w okolicy. Praca jest ciężka fizyczna, ale wymagająca wyobraźni przestrzennej. Z dumą mogę przyznać, że mój luby w okolicy uchodzi za bardzo dobrego dry stone wallera.




 Z innych fachów, można było zobaczyć strzyżenie owiec. Pan ze zdjęcia ma 50 lat doświadczenia w tym zawodzie.



 Piękna owca, rasy Swaledale...



...oraz ekspozycja pozwalająca dotknąć i poczuć różnicę między wełna pochodzącą z różnych ras owiec ( a brytyjskich ras jest ponad trzydzieści.)


A teraz powrót do tego, co smaczne.



Na festiwalu wiele stoisk proponowało swoje wypieki - nie zabrakło więc różnego rodzaju pieczywa, a także warsztatów z piekarzem - tam można było ubrudzić ręce i upiec swoje bułki.


Kolorowe alkohole, znowu - nie moja bajka, ale różnorodność kolorów przyciąga wzrok.


Frere Quenelle Liqueurs  - nie lada gratka dla wielbicieli likierów - bez konserwantów i innych głupich składników, jak zapewniał mnie mnich (?). 


Raydale Preserves, czyli co kupuję, gdy skończą mi się domowe chutneye. Produkowane w zaadaptowanej do tego celu starej stodole w Askrigg przez jedną rodzinę od 1978 roku. Bez chemicznych dodatków, bez środków żelujących.


Bruschetty kocham miłością wielką. Jedno ze stoisk proponowało niezły ich wybór. No, umówmy się, to nie jest typowe jedzenie z Yorkshire, ale za to pyszne. Zresztą na festiwalu było też stoisko z wyrobami włoskimi.

 
Swaledale Cheese to jeden z moich lokalnych serów i na pewno pojawi się w którymś z nadchodzących odcinków serii o brytyjskich serach.


Słodkości, słodkości - mdliło mnie od samego patrzenia! Pokazuję dla równowagi - wszak nie tylko serami i mięsiwem człowiek żyje!


Zobaczcie entuzjazm na ich twarzach! Mam nadzieję, że tyle samo pozytywnej energii wkładają w swoje słodycze. Na zdjęciach fudge - czyli coś delikatnie podobnego do naszych krówek. Jest to jednak masa dużo bardziej kleista i zwarta, w przeciwieństwie do naszych krówek, czy to kruchych, czy ciągutek.

Nie mogło oczywiście zabraknąć herbatników - obowiązkowego elementu każdej angielskiej herbatki. Podobno wyspiarze spożywają tych ciastek najwięcej na świcie. Zresztą co może zaskoczyć nowo przybyłych, to wybór ciastek w sklepach - maślane, imbirowe, owsiane i masa innych. Tradycja picia herbatki i zagryzania ciastkiem jest długa, związana z wilgotnych klimatem, a także zmianami jakie w Wielkiej Brytanii przyniosła rewolucja przemysłowa - robotnicy nie mieli czasu piec, za to herbatniki nierzadko maczane w herbacie były szybką i energetyzującą przekąską. W ten sposób ich masowa produkcja stała się szybko opłacalna i popularna.


U tego sympatycznego Pana kupiłam terrinę z dziczyzny (w składzie bażant i sarnina) - była bardzo smaczna. Pan, jak widać chętnie pozował, a następnego dnia, gdy wróciłam do niego dał mi zniżkę na zakupy. To się nazywa podejście do klienta. U niego też zaopatrzyłam się w wędzony czosnek - bardzo smaczny.


I na koniec wznoszę toast kolejnym typowo brytyjskim produktem - cydrem. Wielka Brytania produkuje go na potęgę. Pozostaje mieć nadzieję, że durni urzędnicy produkujący jeszcze durniejsze ustawy wprowadzą zmiany prawne, które ułatwią polskim producentom wytwarzanie cydru. Wstyd, żeby takie zagłębie jabłkowe jak Polska nie miało swoich rodzimych wyśmienitych i znanych w Europie cydrów.



Dziękuję za uwagę i wytrwałość!

18 komentarzy:

  1. Świetna relacja, dzięki. Ach, wydałabym fortunę na tym festiwalu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie. :) I tak, wydałam trochę i ja. ;)

      Usuń
  2. Matko, jakie pyszności aż mi się kręci w głowie... i burczy w brzuchu :)
    Co do alkoholi to akurat moja bajka, natomiast nie mogę patrzeć na skubanie tych owieczek brrrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owieczkom nic się nie dzieje. :) Pan w fachu od lat, szło mu to bardzo sprawnie, owce przewrócone na grzbiet tak zastygają i wygląda to może na pierwszy rzut oka nieciekawie, ale naprawdę krzywda im się nie dzieje. Wełna, to jednak wełna, nie ma to tamto. ;)

      Usuń
  3. Ooooo rany, można stracić głowę i zrobić zapasy na dziesięć lat :)
    Eh... te sery mnie wzruszają...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej! Jak fajnie! Bardzo chciałabym tam być. Super te wszystkie przysmaki i pieczenie bułek, to już w ogóle pełen odlot :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie się oglądało dzieci formujące te bułki z namaszczeniem. :)

      Usuń
  5. To zdjęcie roześmianych sprzedawców za tym eee, nugatem? - zawsze mam problem lingwistyczny z fudge... - fantastyczne ;) I opakowanie mature cheddar fajne, takie mroczne. PS. Tym golonym owieczkom nic się nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię to zdjęcie z fudge, z którym też mam zawsze problem lingwistyczny. :D Mroczny cheddar mogę Ci podesłać, ale to dopiero jesienią/zimą, żeby przeżył. ;) I tak, owcom nic się nie dzieje. A my mamy wełnę. :)

      Usuń
  6. To wszystko takie cudowne, zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cuda! Byłabym tam szczęśliwa gdzie owce, wełna, krówki i czosnek :)A jak smakuje taki wędzony? Da się jakiś odnośnik znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak zwykły IMHO, ale pachnie wędzonką. Fajny był. Będę wędzić, jak postawimy w końcu wędzarnię za domem. :)

      Usuń
  8. Ale fajnie! :)Byłabym szczęśliwa tam gdzie owce, wełna krówki i czosnek. A jak smakuje tai wędzony? Da się znaleźć jakiś odnośnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałaś, że zjadło Ci pierwszy komentarz, prawda? :D :*

      Usuń
  9. Genialne, po prostu genialne.

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)