4 czerwca 2013

Łosoś ze słodkim chilli, dip z rzodkiewek i młoda kapusta ze szpinakiem (i jeszcze szparagi)




Dziś prezentuję kolejny zestaw obiadowy - lekki, wiosenny, niemal gotowy na przyjęcie lata. Bardzo świeży, jednocześnie napakowany smakami, które - jak nie da się ukryć - bardzo są ze mną w zgodzie ostatnimi czasy. Być może zechcecie zrobić dokładnie taki zestaw, być może wykorzystacie jakieś jego elementy. Dip z rzodkiewek to hit jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw, tak samo jak tzatziki - jest do nich bardzo podobny. Kapusta z rzodkiewkami to nieco inne spojrzenie na to popularne o tej porze roku warzywo. Łosoś ze słodkim chilli to u nas w domu absolutna klasyka i najszybszy sposób na bezproblemowy rybny obiad.

Dla tych, którzy lubią i muszą bardziej pojeść, bo potrzebują więcej węglowodanów (jak mój luby) proponuję do tego pieczone frytki z kaparami, które nie załapały się do zdjęcia tym razem, ale zapraszam do przepisu archiwalnego.


 Łosoś pieczony ze słodkim sosem chilli 

2 porcje

2 kawałki łososia 
2 ćwiartki limonki do serwowania 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (termoobieg).  Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułożyć rybę skórą do dołu i polać każdy kawałek słodkim sosem chilli. Jeśli chcecie podać rybę ze skórą, to folię należy posmarować olejem przed położeniem ryby; ja nie robię tego, skóra przywiera, a rybę nakładam na talerz już bez skóry - po upieczeniu delikatnie podważam ją szpatułką, przesuwam wzdłuż skóry, jakbym filetowała i sama skóra zostaje na blaszce. Rybę w tej temperaturze piec nie dłużej niż 7-9 minut. Podawać z ćwiartkami limonki oraz dipem z rzodkiewek i mięty, młodą kapustą ze szpinakiem i rzodkiewkami, a także prostymi upieczonymi szparagami, tyle, że bez parmezanu.



Dip z rzodkiewek i mięty 

2-3 porcje 

170g naturalnego gęstego jogurtu greckiego
ok. 10 średnich rzodkiewek 
1 ząbek czosnku 
8-10 listków świeżej mięty 
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina oliwy  EV

Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach, czosnek obrać i drobno posiekać, listki mięty drobno posiekać i te wszystkie składniki wymieszać z jogurtem naturalnym, następnie nieco doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem delikatnie skropić dobrej jakości oliwą.



Młoda kapusta ze szpinakiem i rzodkiewkami 

2 porcje 

1 mała główka młodej kapusty 
2 garści młodego świeżego szpinaku 
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła 
1 łyżka octu balsamicznego 
3 szczypty brązowego cukru 
sól
świeżo zmielony czarny pieprz 
2-3 średnie rzodkiewki 

Kapustę podzielić na liście, z których powycinać twarde nerwy.  Liście ułożyć jeden na drugim, następnie zrolować dość ciasno w grube cygaro i pociąć na niegrube paski. Powstałe w ten sposób długie wstążki dodać do durszlaka, przepłukać i wymieszać z umytym szpinakiem.

Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć czosnek, aż się nieco zarumieni. Dodać kapustę ze szpinakiem, ocet balsamiczny, cukier, nieco soli i pieprzu i wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, dorzucić rzodkiewki i smażyć jeszcze przez minutę. 



3 komentarze:

  1. Młoda kapusta ze szpinakiem? Bardzo, bardzo ciekawe połączenie :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków, ale jest łosoś!Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)