21 października 2012

Moje ulubione kanapki

To jedna z nich, w przyszłości będzie więcej. 

Kanapkę z bekonem i awokado znałam, ale Hugh przyszedł z pomysłem dodania do tego cheddara i majonezu. Majonez odrzuciłam, dałam jednak mocno dojrzały (vintage) cheddar. No i domowy chleb, ten który Wam pokazywałam, ale tym razem z mieszanki mąk pszennych: białej i razowej (na zakwasie żytnim). 



2 kromki lekko przypieczonego chleba
½ awokado, miąższ pocięty na plastry lub zmiażdżony widelcem 
2 plastry bekonu (użyłam back bacon, niewędzony), upieczone w piekarniku (mogą być usmażone) 
2 plastry dojrzałego cheddara

Chyba nie muszę pisać jak złożyć do kupy? ;)

Miłej niedzieli! 



19 komentarzy:

  1. Twoje ulubione, a ja nigdy takich nie jadłam. Trzeba będzie kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zaskoczę kanapką jeszcze nie raz. ;)

      Usuń
  2. Jak dla mnie rewela! Ja kanapkę z awokado solę solą czosnkową, a chleb smaruję bogato masłem. Tę Twoją zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do awokado na kanapce nigdy nie daję masła. :D Zęby by mi się ślizgały. ;)

      Usuń
  3. Koniecznie napisz, jak złożyć do kupy, bo ja nie wiem, gdzie to avocado położyć :). A tak na serio, też takiego nie jadłam... Avocado u mnie nigdy nie dożywa niczego innego, poza rozgnieceniem z solą i limonką przed pożarciem. Choć nie, lubię połączenie takiej paćki i śledzia, co ma coś wspólnego z bekonem. Ten cheddar tylko nie jestem pewna, czy mi tu pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja byłam sceptycznie nastawiona do cheddara w tym zestawie, ale w końcu spróbowałam i naprawdę pasuje. Ale musi być dość wyrazisty. :)

      Usuń
  4. Ptasia, avokado ze śledziem? tego jeszcze nie grali - muszę przetestować, bo brzmi intrygująco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, ale awokado potrzebuje słonych lub kwaśnych dodatków, więc czemu nie śledzia? :D

      Usuń
  5. fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja awokado pożeram tylko w formie "masła" rozgniecione z czosnkiem i limonką. Ale gdy patrzę na Twoją kanapkę, to sądzę, że poszłabym na takie zastosowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to tak ja też pożeram co najmniej raz w tygodniu, bo uwielbiam. :)

      Usuń
  7. Dobry chlebek, boczek, cheddar - same pyszności. Tylko jak to awokado smakuje? :0)
    Serwus! Rafał z tej strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado nie smakuje niczym konkretnym, za to fajnie tłuste jest i bardzo kremowe, stąd pasuje bardzo do tej kanapki. :) Serwus! :)

      Usuń
  8. A to może być dobre, nawet całkiem.

    OdpowiedzUsuń

Wściubisz nochal? Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad. Zapraszam i pozdrawiam! :)